DAN KAD JE ROKENROL DOŠAO U JUGOSLAVIJU: Pre 55 godina na Sajmu, na prvoj "Gitarijadi", u organizaciji "Novosti", pobedile "Elipse"

V.N.

19. 02. 2021. u 09:27

PROŠLO je 55 godina otkako je na Beogradskom sajmu održana prva "Gitarijada", na kojoj je ubedljivo pobedila grupa "Elipse", i pet i po decenija otkako je u "Večernjim novostima" objavljena prva rokenrol fotografija na naslovnoj strani nekih jugoslovenskih dnevnih novina.

Foto Privatna arhiva

Istorijski događaj se odigrao 13. februara 1966, a sve su osmislili i organizovali novinari "Novosti" - Veca Mladenović, Jovan Hadži Kostić, Branko Bosić i Dragan Jelić, pod uredničkom kapom genijalnog Slobodana Glumca. Zanimljivo je da je u "Novostima" pre "Gitarijade" izlazio oglas koji je pozivao "električare" (tako su zvali one koji sviraju na struju) da se prijave za učešće na koncertu, pa su se tako prijavljivali i pravi električari i zanatlije, misleći da je reč o strukovnom takmičenju.

"Elipse", koje je tada predvodio danas čuveni kompozitor Zoran Simjanović Simke (na slici za klavijaturama), bili su prvi odlukom žirija, a na drugom mestu su bile "Siluete", predvođene plavokosim Zoranom Miščevićem, njihovi najveći rivali. Kako bi smirili strasti obožavalaca, "Siluete" su dobile nagradu publike kao najbolji bend.

Foto arhiva Novosti

- "Elipse" su, kao pobednici prve "Gitarijade", koja je bila istorijski događaj jer je rokenrol na velika vrata ušao u Jugoslaviju, dobili 3.000 dinara, što je bilo dovoljno za jednu lepu večeru - seća se Simjanović, koji ovih dana na Kopaoniku izvodi slalome i obeležava još jedan jubilej - 65 godina skijaške karijere.

- Važnije od toga bilo je što smo krenuli na turneju po Jugoslaviji, pratili poznate pevače, a u maju iste godine nastupali smo na otvaranju Doma omladine Beograda, i to pred drugom Titom i drugaricom Jovankom.

Sve u svemu, "Gitarijada" je odlično prošla, ali i podigla veliku prašinu. Već sledeće godine organizatori su pozvani u Gradski komitet na konsultacije. Ipak, rokenrol je pobedio. Na drugoj "Gitarijadi" pobedili su "Crni biseri", a posle toga se priča preselila u Zaječar, pa tako danas "Zaječarska gitarijada" važi za najstariji evropski rok festival.

Pogledajte više