VRANJSKO MUZIČKO NASLEĐE: Održana onlajn promocija dvojezične monografije Marije Vitas

J. S.

27. 12. 2020. u 07:52

PUTEM fejsbuk-stranice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, održana je onlajn promocija dvojezične monografije "Vranjsko muzičko nasleđe", autorke Marije Vitas, u izdanju Grada Vranja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Foto promo

- Vranjanci i Vranje bili su prisutni u Beogradu još osamdesetih godina 19. veka, tako da su sa sobom doneli i vranjsku gradsku pesmu, koja je vrlo brzo postala neizbežna u kafanama i na slavljima - osvrnula se Vitasova najpre na sponu između Vranja i Beograda. - Jedan od njih bio je i pisac Bora Stanković, tako da u knjizi ima puno priče o Vranju u Beogradu, koja traje do današnjih dana.

Autorka je naglasila da joj je velika čast što je imala priliku da piše monografiju o vranjskoj gradskoj pesmi. Rad na tekstu za monografiju je bio veoma složen, a podrazumevao je i svakodnevno slušanje vranjske muzike, kao i iščitavanje brojnih novinskih i naučnih tekstova, preslušavanje arhive Radio Beograda 2 i emisije "Od zlata jabuka".

- Bilo je puno posla, ali verujem da se trud isplatio - istakla je u nadahnutom kazivanju Marija Vitas.

Urednik monografije dr Vladimir Kolarić, zahvalio se svima na saradnji naglasivši da će ova knjiga na pravi način prezentovati ne samo Vranje, već i Srbiju. Govoreći o značaju monografije, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da je povod za objavljivanje članstvo Vranja u Unesko Mreži kreativnih gradova u oblasti muzike.

- Verujem da će dvojezična srpsko-engleska monografija "Vranjsko muzičko nasleđe", doprineti promociji kulturnog nasleđa koje, mi Vranjanci, predano čuvamo i s ponosom prikazujemo javnosti. Uveren sam da će nam otvoriti i neke nove mogućnosti na međunarodnoj kulturnoj sceni - istakao je gradonačelnik.

Na onlajn promociji o vranjskoj gradskoj pesmi govorili su i Branimir Stošić Kace i Ivana Tasić, a emitovana su i dva spota u kojima oni interpretiraju vranjske pesme.

Pogledajte više