ZA NAS KALDRMAŠE BIO SI JEDINI KRALJ: Advokat Đorđe D. Sibinović se oprostio od pokojnog pevača

V.N.

11. 12. 2020. u 14:13

ODUVEK pesnik i nekadašnji advokat koji se povukao na vrhuncu ("Hteo sam da budem kao Lenon, a ne da dočekam koncert na Ušću kao Džeger") Đorđe D. Sibinović, dirljivo se oprostio od prijatelja Džeja Ramadanovskog.

Foto privatna arhiva

Prisetio se kako je ranih devedestih, na Dorćolu, dremljivo stajao šest sati u redu za benzin na pumpi u Francuskoj ulici, psujući i kunući što čeka.

- Duboku noć preseca škripa kočnica "crnog jajeta 80", što preko reda staje na pumpu - piše Sibinović. - Iz vozila izlazimo nas 20 spremnih da se šibamo. Pojavljuje se Džeki: "Šta je, glodari, vratite se u konzerve, samo da sipam i idem, neću da vam smetam". Svi se vratimo u kola.

Ranih dvehiljaditih, Sibinović je sa Džejom bio kod Miće Softića, i ozbiljno su se dogovarali da mu pomogne da napiše roman "Bela žena", ali da bude njegov, ne Đorđev ili zajednički.

- Bio je onaj Šaban, bio je ovaj Šaban. Kraljevi. Na listama svetske muzike, u izbama sevdaha, pod šatrama vašara, na krovovima sveta. Poštovanje. Za nas sa kaldrme postoji samo jedan kralj. Što bi rekao Bora: "Naravno, Džej". Nije došao da napišemo knjigu. Poslednji put smo se grlili i ljubili pre 15 dana. Probušio mi je veliku rupu u duši. Za moje dobro. Da bolje zvučim dok ovo pišem, jer danas je "nedelja, i svi smo tu, a njega sa nama nema". Plačem kao kada mi je ćale umro. Džeki, brate, pevaj kroz sve rupe na duši kroz koje izlazi božji glas i anđeoski osmeh.

Pogledajte više