OTKUPILI PRAVO NA DILANA: "Universal" platio neverovatan iznos za kompletan katalog pesama

J. Ž. S.

08. 12. 2020. u 13:36

KOMPANIJA „Universal Music Corporation” kupila je kompletan katalog pesama Boba Dilana. Kompanija je navodno platila devetocifreni iznos za jednu od najvrednijih kolekcija autorskih prava u istoriji muzike.

Foto: Arhiva

Ugovor pokriva autorska prava za više od 600 pesama iz Dilanove karijere.

Kompanija nije obelodanila finansijske detalje kupovine "prava na Dilana", ali "Fajnenšal tajms" piše da je to "devetocifreni broj". "Njujork tajms" je procenio da je to više od 300 miliona dolara.

- Ovo je najvažniji ugovor u izdavanju muzike u ovom veku i jedan od najvažnijih u istoriji - kažu u kompaniji.


Dilan, čija karijera traje 60 godina, prodao je 125 miliona ploča širom sveta. Njegove pesme, od kojih su neke najpopularnije uopšte, redovno se pojavljuju u filmovima i reklamama i decenijama nakon što su objavljene. A često ih obrađuju i izvode drugi umetnici, što donosi ogromne prihode od honorara.


Dilan je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost "za stvaranje novog pesničkog izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".


- Takođe je privilegija i odgovornost imati opus jednog od najvećih tekstopisaca svih vremena čija se kulturna vrednost ne može preceniti - rekao je Džodi Gerson, izvršni direktor Kompanije.
 
Pogledajte više