EKSKLUZIVNO ZA "TV NOVOSTI" Junakinja serije "Slom" koja je ubijena u prvoj epizodi otkriva: Ova scena je bila najteža

BOJANA JOVANOVIĆ

15. 11. 2020. u 16:37

VIDELI smo je potpuno nagu, a ubrzo i mrtvu već u prvoj epizodi serije "Slom", rediteljke Suzan Bir (zaslužne i za Oskarom nagrađen film "U boljem svetu").

Foto HBO/IMDb

Međutim, to nije sprečilo njen lik, Elenu Alves, da se, kroz sećanja i rekonstrukcije događaja, pojavljuje u svih šest epizoda ovog friškog ostvarenja, žanrovski okarakterisanog kao dramski triler koga ponedeljkom u 20 časova pratimo na HBO kanalu, ili na HBO GO. Može se reći da je Matildi de Anđelis (25), italijanskoj muzičarki (odmalena svira violinu i gitaru) i pevačici, a od pre pet godina i glumici, koja je dočarala ulogu Elene, introvertne umetnice obolele od erotomanije, pripala treća glavna uloga u ovom ostvarenju. Uz Nikol Kidman (Grejs) i Hjua Granta (Džonatan) ona gospodari malim ekranima, u TV čedu scenariste i producenta Dejvida E. Kelija ("Zakon u Los Anđelesu", "Ali Mekbil", "Nevine laži"), inače dugogodišnjeg (sa 27 godina "staža") supruga Mišel Fajfer. Dok ovu uzbudljivu i nepredvidivu seriju pratimo, de Anđelisova, senzualna brineta, ekskluzivno govori za "TV novosti":
 

SCENARIO PROČITAN U DAHU

 KADA ste dobili scenario, da li ste odmah pročitali sve epizode? Jeste li pritom menjali mišljenje o tome da li je Džonatan ubio Elenu?

- Pročitala sam sve u dahu, jer je priča veoma dobra i duboka, i savršeno se razvija sve do samog kraja. Čim završite jednu epizodu, ne možete da dočekate da pročitate šta će se sledeće desiti. Menjala sam zaključke hiljadu puta do kraja, a u jednom momentu sam čak pomislila da je Grejsin i Džonatanov sin ubio Elenu.

Serija "Slom" je prvo ostvarenje u kom ste glumili na engleskom jeziku. Kako je to izgledalo?

- Bila sam veoma nervozna od prevelike uzbuđenosti. To je bio prvi put da sam u Njujorku i Americi uopšte, kao i da glumim na engleskom. Bilo je teško, ali istovremeno i predivno. Posmatrala sam Njujork očima deteta, kao veliko igralište, i presrećna što sam imala prilike da ga vidim pre pandemije.
A snimajući set?

- Bio je zaista ogroman, kompleksan i stalno prepun ljudi, ali glumci i svi članovi ekipe bili su divni, pa nosim sjajna iskustva odande.

Foto HBO/IMDb

Sarađivali ste sa velikim glumačkim imenima, poput Nikol Kidman i Hjua Granta. Da li vas je to plašilo ili činilo uzbuđenom? Jeste li imali prilike da zajedno probate scene, družite se pre snimanja? Kako vam se čine?

- Oboje su veliki profesionalci, kojima sam se i prethodno divila, a Kidmanova je jedna od najboljih glumica svih vremena i spada u moje omiljene filmske dive. Bilo je veoma inspirativno gledati je dok uvežbava ulogu i snima, a pokušavala sam što više toga da naučim od nje. Gotovo isto mogu da kažem za Hjua Granta. Toliko teških scena smo snimili zajedno, a on je bio pažljiv, osećajan i brižan prema meni. Istovremeno sam bila uplašena i uzbuđena zbog saradnje sa njima, što smatram potpuno normalnim. Bojala sam se da ću zaboraviti replike ili da mi engleski neće biti dovoljno dobar. Onda, prilikom razmenjivanja šala sa njima, u pauzama između snimanja, osetila sam se smireno i spokojno i od tada mi je sve bilo mnogo lakše...

Koja scene su vam bile najzahtevnije za snimanje?

- Da li mogu da odgovorim "sve"?! Možda je, ipak, najzahtevnija bila scena ubistva. Bila je veoma teška, zamorna, komplikovana, dugačka, prepuna promena raspoloženja. Od strasti do seksa, od delirijuma do čiste brutalnosti i nasilja. Toliko puta sam bukvalno udarila glavom o zid toga dana. Bila sam iscrpljena, a istovremeno puna adrenalina, što se dešava kada, u istom momentu, doživite tako snažna osećanja kao što su strah i uzbuđenje.
Slažete li se sa tim da se "Slom" bavi proučavanjem braka, kao i tajni i prevara koje su njegov sastavni deo?

- Brak i neverstvo su dve ekstremno preuveličane teme u kinematografiji i fikciji uopšte. Ova serija predstavlja socijalni prikaz dva braka, koja se porede kroz različite društvene klase. Sa jedne strane, vidimo naizgled savršen brak Grejs i Džonatana, čija je ljubav čista i snažna, a oboje su veoma posvećeni jedno drugom. Samim tim, Džonatanovo neverstvo je brutalno, jer je veoma dobro skrivano. Toliko je dobar "pokeraš" da Grejs želi da veruje u njegovu nevinost i neumešanost u preljubu i zločin, čak i kad stvari postanu vrlo, vrlo loše. Delom je to i zbog njihovog društvenog statusa. Sa druge strane, imamo loš brak, prepun bola, između Elene i Fernanda. Među njima se ljubav ugasila, ali kada Elena biva ubijena, uprkos bolu i spoznaji neverstva, Fernando želi da brine o njihovoj bebi, za koju otkriva da zapravo nije njegova, već Džonatanova. Tako da je pitanje čiji je brak stvarno snažniji. Zanimljivo je to što se u seriji ljubav, brak i neverstvo porede i na društvenoj lestvici.

Pogledajte više