TOMA I JUGOSLAVIJA SU UMRLI ZAJEDNO: Milan Marić i Andrija Kuzmanović u biografskom filmu o najvećem pesniku tuge

V.N.

23. 10. 2020. u 11:10

FILM je nekoliko puta spojio glumce Milana Marića i Andriju Kuzmanovića, koji su, u međuvremenu, postali prijatelji i jedan drugom oslonac u poslu.

Foto privatna arhiva

Sada zajedno igraju u filmu "Toma", koji željno iščekuju ljubitelji romantičnih sedamdesetih. Milan glumi jednog od najvećih pesnika tuge jugoslovenske i srpske narodne muzike Tomu Zdravkovića, dok je Andriji pripala uloga Tominog menadžera. Film "Toma", čija se premijera očekuje početkom 2021, verno će dočarati jednu epohu - vreme boema, starih kafana sa stolnjacima na kvadratiće i muzike koja dira pravo u srce.

- Mnogo puta sam rekao kako bih najviše voleo da sam se rodio kada i moji roditelji, da sam neko '55. godište i da zakačim to najlepše doba Jugoslavije - govori Kuzmanović, dok se Milan nadovezuje kako film pokriva skoro ceo život Tome Zdravkovića, njegovo detinjstvo, trenutak kada ga Silvana 1958. izvlači iz Leskovca i odvodi u Tuzlu, gde zapravo i počinje njegova karijera.

- Obuhvaćen je čitav proces nastajanja onog Tome Zdravkovića koga znamo, jedne od najvećih zvezda jugoslovenske muzike, sve do njegove smrti na VMA u Beogradu - objašnjava Marić.

DRUGARI Andrija Kuzmanović i Milan Marić, Foto Marija Zindović

- Tu ima mnogo epoha i mnogo se svet promenio od njegovog detinjstva do 1991. Ono što je simbolično u filmu i što je nekako nedodirljivo, jeste da su potpuno paralelno rasli, ali i umrli, Jugoslavija i Toma Zdravković. On je vrhunac svoje karijere dostigao sedamdesetih godina, u trenutku kada je Jugoslavija išla ka svom vrhuncu, a umro je 1991, kada suštinski počinje i raspad Jugoslavije.

Tomine pesme nezaobilazni su deo kafanskih izlazaka i dok Milan naručuje "Tužno leto", "Danku", "Ostao sam sam" i "Dotako sam dno života", Andrija bira "Čekaj me" i "Život je reka". A nisu im samo muzički izbori drugačiji. Kada bi na platno mogli da prenesu život neke poznate ličnosti, Milan bi se opredelio za pisca Danila Kiša, dok Andrija bira uspešnog sportistu:

- Moj izbor bi bio Goran Ivanišević, hrvatski teniser. Gledao sam skoro neke dokumentarce o njemu, čovek je imao nestvaran život. Šta mu se sve izdešavalo i na kraju je ipak uspeo da ostvari svoj cilj i osvoji Vimbldon.

Milan ističe da u radu sa Andrijom nema mane, eventualno propust može da se desi zato što "podrazumevaš stvari kada radiš sa nekim koga ne poznaješ, pa ne obratiš pažnju na sitnice, ali je lakše zato što si sigurniji". I Andriji znači podrška prijatelja:

- Kada sa nekim provedeš određeni broj dana na setu, ili u pozorištu, na probi, shvatiš da li ti neka osoba prija i pripada li tvom okruženju ili ne. Milan definitivno pripada.

Pogledajte više