PRIZNANJE ČUVARIMA TRADICIJE: Novosadski "Tamburica FEST" na filmskom festivalu u Turskoj

S. B.

21. 10. 2020. u 12:15

NA šestom "Balkan panorama film festivalu" u Izmiru, gde su od 15. do 21. oktobra predstavljena najnovija kinematografska ostvarenja iz 14 zemalja, svetski festival tamburaške muzike "Tamburica fest" imao je posebno mesto.

Foto privatna arhiva

Naime, zvanično najbolji festival etno-muzike u Evropi i najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, na smotri filmova u Turskoj je, kao specijalni gost, predstavljao dr Jovan Pejčić, direktor "Tamburice".

On je pored promocije na svečanoj ceremoniji uručio i posebno priznanje Saliju Saliniju, organizatoru festivala u Izmiru, uglednom režiseru i profesoru na prestižnoj akademiji u Izmiru.

- Reč je o plaketi, specijalnom priznanju "Tamburica festa" za očuvanje tamburaške kulture - rekao je Pejčić. - Salini je pre dve godine snimio i režirao dugometražni, 95. minutni film "Tamburica, zvuk ravnice", u kojem je na sveobuhvatan način predstavio našu kulturnu baštinu.

Na festivalu je gostovao i Rade Šerbedžija, koji je 2008. godine uz Oliveru Katarinu otvorio prvi "Tamburica fest" u selu Deronje, pa smo se u druženju rado prisetili tih trenutaka.

Pogledajte više