PETAR PUTUJE U VARŠAVU: Izabran predstavnik Srbije na dečjoj “Pesmi Evrovizije 2020”

M. Ć.

10. 10. 2020. u 18:30

SRBIJU će, na 18. “Dečjoj pesmi Evrovizije 2020”, koja će biti održana 29. novembra ove godine u Varšavi, predstavljati 14-godišnji Petar Aničić, koji će izvesti pesmu “Otkucaj”.

Foto: RTS/Gordan Jović

Petar je, zajedno sa čuvenim kompozitorom Vladimirom Graićem, napisao muziku, a uz Leontinu Vukomanović je i koautor teksta, dok aranžman potpisuju Graić i Nemanja Filipović.

Konkurs koji je raspisala Radio-televizija Srbije trajao je do 1. septembra. Stručna selekciona komisija, sastavaljena od urednika Muzičke redakcije RTS, preslušala je pristigle pesme i donela odluku.

Petar Aničić je odličan učenik osmog razreda OŠ “Pavle Savić” u Beogradu. O muzici je počeo da uči već sa četiri godine, a sa šest je upisao nižu Muzičku školu “Mokranjac”, odsek klavir. Samo godinu dana kasnije napisao je svoju prvu kompoziciju, “Brzo trčim”. Na konkurs za izbor predstavnika Srbije na takmičenju “Dečja pesma Evrovizije” prijavio se, kako kaže, da bi predstavio svoj talenat i ljubav prema muzici.

Petar voli istoriju i geografiju, jezike i sport. Trenira veslanje u Partizanu, i svima bi preporučio ovaj sport jer, prema njegovim rečima, voda smiruje i inspiriše, a veslanje aktivira sve mišiće, razvija fizičku i mentalnu snagu.

Prvi put se na “Dečjoj pesmi Evrovizije” dešava da jedna zemlja, Poljska, zahvaljujući uzastopnim pobedama, bude domaćin dva puta zaredom. Na takmičenju će učestvovati 13 zemalja. Pored domaćina i Srbije, to su debitant Nemačka, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Kazahstan, Malta, Rusija, Ukrajina, Francuska, Holandija i Španija.

Pogledajte više