MEĐUNARODNI FESTIVAL "STRINGS" U LESKOVCU: Vlatko Stefanovski drži masterklas

Igor Mitić 09. 09. 2020. u 08:48

MEĐUNARODNI festival i letnja akademija muzike "Strings", osmi po redu, biće održan od 10. do 15. septembra

Foto N.Skenderija

Tih šest dana ljubitelji muzike uživaće u pet koncerata poznatih solista i ansambala iz zemlje i inostranstva. Osim klasične na programu je i koncert diksilend muzike Old hat orchestra, koji nastupa 11. septembra u leskovačkom Narodnom pozorištu, a festival će biti zatvoren u Centru za stručno usavršavanje kada će publika imati priliku da uživa u koncertu Vlatka Stefanovskog, osnivača legendarne jugoslovenske rok grupe "Leb i sol".

Pre nastupa, Stefanovski, koji je od sredine devedesetih izgradio impresivnu solo karijeru nastupajući sa vrhunskim muzičarima i vodećim orkestrima, za sve zainteresovane održaće i masterklas u prostorijama organizatora manifestacije - Leskovačkog kulturnog centra, gde će biti održano i nekoliko koncerata klasične muzike.

Koncert kamerne muzike, 12. septembra, održaće predavači na "Stringsu" violinista Goran Kentera i kontrabasista Ljubinko Lazić, zatim violinista Dušan Panajotović, pijanista Igor Dražević i mlada studentkinja violončela Nađa Stevanović. Za 13. septembar planiran je nastup Davida Saramandića na violini, i Aleksandra Stefanovića. Dan kasnije uslediće koncert gudačkog kvarteta, nastup dvojice violinista Roberta Lakatoša i koncert majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića, violončeliste Nemanje Stankovića, kao i čuvenog violiste Pante Veličkovića, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Novom Sadu i u Školi za mlade talente u Ćupriji - predsednika Umetničkog saveta "Stringsa".

Foto Leskovački kulturni centar


Osim lokalne samouprave, letnju školu muzike u Leskovcu podržalo je i nadležno ministarstvo sa milion dinara.

IZLOŽBE U PRATEĆEM PROGRAMU

UVERTIRA za muzički deo festivala biće izložba idejnih rešenja za novi vizuelni identitet "Stringsa" i ona će biti otvorena 10. septembra u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, dok će u holu ustanove sutradan, pre početka ceremonije svečanog otvaranja, biti otvorena i izložba fotografija nastalih na prošlogodišnjem festivalu, čiji su autori Zoran Petrović, Ivana Stojanović i Milena Milenković.

Pogledajte više