KRVAVA BORBA ZA NOVI SVET: Mini-serija "Okoreli" počinje 9. avgusta

V.N.

08. 08. 2020. u 12:19

DUGO očekivana mini-serija televizije Nacionalna geografija, "Okoreli", prikazivaće se premijerno, od 9. avgusta, u čak 172 zemlje! I gledaoci u Srbiji uživaće u njoj na ovdašnjem kanalu Nacionalna geografija, nedeljom u 22.00 (po dve od osam epizoda).

Foto Nacionalna geografija

Zasnovana na istoimenom bestseleru "Njujork tajmsa", koji je potpisala dobitnica Pulicerove nagrade Eni Pru, istorijska drama istražuje misteriozni masakr evropskih doseljenika 1690. godine u Novoj Francuskoj. Za ovu tragediju, koja je pretila da taj deo Severne Amerike uvuče u građanski rat, osumnjičenih je bilo mnogo. Krivica je pala na Engleze, ali i na domorodačko pleme Mohikanaca koji su bili motivisani engleskim interesom da proteraju Francuze sa ove teritorije.

Foto Nacionalna geografija

Radnja serije "Okoreli" smeštena je u Vobik, malo doseljeničko naselje u današnjoj kanadskoj provinciji Kvebek. Katolička crkva tamo šalje jezuitskog sveštenika da bi preobratio domoroce. Francuzi se, međutim, opredeljuju za drugu taktiku. U Vobik upućuju sluge i takozvane kraljeve kćeri. Neudatim ženama i udovicama plaćaju da naseljavaju oblasti Nove Francuske, kako bi pronašle muževe, zasnovale porodice i pomogle prosperitetu kolonija. Ova grupa otpadnika, pobunjenika i nevinih duša morala je vešto da gradi budućnost, rastrzana između surovog života, interesa i zamršenih odnosa na raskršću novog kontinenta.

Foto Nacionalna geografija

Autor serije Elvud Rid (serije "Most", "Havaji 5-0") opisuje "Okorele" kao drevnu priču o preživljavanju i misiji stvaranja sveta usred nepreglednih šuma.

Foto Nacionalna geografija

- Doseljenici koji su došli da potraže sreću u pustošima nemilosrdnog Novog sveta - beskućnici, deca prosjaci, lakomi trgovci i siromašne žene u nadi da će se bogato udati - suočeni su sa surovom realnošću koja raspršuje njihove snove. Dočekuje ih mračno i hladno okruženje, naseljeno domorodačkim plemenima, koji na njihov dolazak gledaju sa prezirom i bolnim shvatanjem da su pridošlice garancija njihove egzistencije. Ova misteriozna drama pripoveda o istraživanjima, avanturama i ambicijama sanjara i boraca. Neki od njih posmatraju novootkriveni svet kao utopiju, dok drugi spletkare i varaju jer jedino u tome vide način da prežive. I dok pritisak teške svakodnevice raste, stvaraju se neodrživi savezi, stare nesuglasice se produbljuju, i nastaju nove porodice usred naizgled beskrajnih prirodnih bogatstava i skrivenih opasnosti američkog kontinenta.

Foto Nacionalna geografija

U glavnim ulogama su zvučna holivudska imena: Dejvid Tjulis (film "Čudesna žena"), Marsija Gej Harden (serija "Redakcija"), Anura Bernar (film "Denkerk"), Džejms Blur ("Denkerk"), Kristijan Kuk (serija "Point Blank"), Dejvid Vilmot (serija "Alijenista"), Tomas M Rajt (serija "Most"), Talula Hadson (film "Crno ogledalo: Bendersneč"), Kanietio Horn (serija "Čovek u visokom dvorcu") i Lili Salivan.
 

Pogledajte više