BJELOGRLIĆ UGOSTIO NA AVALI DELEGACIJU FILMSKOG CENTRA SRBIJE: Uz film "Toma", snimamo i seriju

V.N.

07. 08. 2020. u 08:01

DELEGACIJA Filmskog centra Srbije, predvođena direktorom Gordanom Matićem, posetila je prekjuče ekipu koja snima biografski film i seriju "Toma", o najvećem boemu jugoslovenske narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

Foto Monika Husar

Filmski centar Srbije podržao je ovaj projekat pre dve godine, na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih igranih filmova. Tog dana snimalo se u hotelu "Avala", na istoimenoj planini, koji je "glumio" čuveni beogradski hotel "Bristol", iz sedamdesetih godina prošlog veka. Gosti su prisustvovali snimanju scene u kojoj su kadar podelili glavni glumac Milan Marić i Aleksandar Stojković.

- Biografski filmovi su uvek popularni, siguran sam da će i ovaj imati svoje mesto pred publikom - rekao je Gordan Matić. - Korona je sve prekinula, ali ova uporna ekipa radi na filmu iz sve snage, najbolje što može u ovim uslovima. Želimo da osete da smo tu, da ih nećemo ostaviti i da ćemo pomoći u svemu što možemo.

Film i serija snimaće se oko 10 nedelja na raznim lokacijama u Srbiji (Valjevo, Beograd, Avala, Perlez, Tara, Baranda, Pančevo, Prijepolje, Dolovo, Zrenjanin), a premijera je planirana za početak 2021. U ovom ambicioznom projektu, igraju i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Boda Ninković...

- Obično se prvo napravi serija, pa se iz nje izvuče film - kazao je producent Dragan Bjelogrlić, koji uz Zorana Lisinca režira "Tomu". - Ovde je prvo napravljen scenario za film, pa je onda stigla ponuda za seriju. Mi smo onda filmski scenario proširili. Generalno, serija će biti mnogo više biografska i baviće se Tominim životom više hronološki, dok će film imati svoju jasnu priču koja će biti usmerena više na poslednju godinu njegovog života i njegovo odbijanje da se leči. Iz te 1991. godine ćemo se vraćati u Tominu prošlost.

SNIMANjE Detalj sa seta, Foto Monika Husar

Film će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pevača i kompozitora, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom stvaranja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije - Silvanom Armenulić, Draganom Nikolićem, Predragom Živkovićem Tozovcem, Lepom Lukić, Borom Todorovićem, Zoranom Radmilovićem...

- U ovoj ulozi izazov i uživanje idu jedno uz drugo - naglasio je Milan Marić, koji glumi Tomu.

- Počev od fizičke transformacije, a naročito imajući u vidu koliko on znači ovom društvu i koliko ljudi vole njegove pesme. I zbog toga što se Toma i njegovi stihovi i melodije dovode u vezu sa duhom jednog davno prohujalog vremena, koje je odisalo posebnošću i ljubavlju.

Pogledajte više