VERA I NADA U BOLJI ŽIVOT: Počelo snimanje serije "Vreme zla" po trilogiji Dobrice Ćosića

J. BANjANIN

06. 08. 2020. u 10:53

UPRKOS nestabilnim vremenskim prilikama i epidemiji virusa korona, juče je počelo snimanje serije "Vreme zla", po trilogiji romana Dobrice Ćosića "Grešnik", "Otpadnik" i "Vernik".

Foto V. Danilov

Ekranizacija priče o porodicama Katić, Dragović i Luković, oživela je, na voždovačkim ulicama, stari, okupirani Beograd iz 1941. godine. Serijsku adaptaciju "Vremena zla", u 15 epizoda, potpisuje Sanja Savić Milosavljević, a režiju Ivan Živković, koji je režirao i seriju "Koreni" po Ćosićevom istoimenom romanu. Serija, koja nastaje u produkciji kuće Eye to Eye i "Junajted medije", biće emitovana na kanalu Nova S, na jesen 2021. godine.
Autor i izvršni producent "Vremena zla" Goran Šušljik, koji tumači lik Petra Bajevića, za "Novosti" kaže da je uzbudljiva pomisao da uopšte može da se nastavi Ćosićeva priča.

PETAR Goran Šušljik , Foto V. Danilov

- Sve emocije koje sam imao dok sam ponovo čitao "Vreme zla", pre dve godine, kada smo završavali seriju "Koreni", sada se ponovo bude. Biće ovo uzbudljiva serija, jer je sam predložak takav i govori o ljudima koji žive sada, ali i onima koji su živeli pre mnogo godina. Tiče nas se ta priča o ljudima koji su imali veru i nadu u bolji, pravedniji i ispravniji život i koji su se slomili na tom putu. U ovoj pravoj dramskoj seriji biće mnogo ljubavi i smrti. Slike i priče serije pripadaju nekom drugom vremenu, ali s obzirom na to da i ovo naše vreme može da se zove vremenom zla, čini mi se da ćemo imati o čemu da razmišljamo podsećajući se šta je Ćosić i o čemu govorio. Naravno, to ne može biti nauk, ali može barem uvid u to šta sada živimo. Nadam se da ćemo uspeti da ostanemo verni Ćosiću, ali i da imamo ugao savremenog gledaoca i autora - ističe Šušljik.

MILENA JE TEŠKA ALI DOBRA ULOGA

U BLIZINI starinske bakalnice, na ulici pod kišobranima, našle su se Nađa Luković (Isidora Simjonović) i Milena Dragović koju igra Nada Šargin:
- Snimile smo prvu scenu koja deluje kao lakša, a u stvari je komplikovana. Uloga Milene je teška, ali dobra dramska uloga, barabar sa muškim. Ona obožava te strašne muškarce "Vremena zla" i bori se za njih, a i oni se bore za nju. Bilo je to teško i mučno vreme za sve, čak nisam znala koliko, dok nisam Ćosića pročitala - kaže Nada Šargin.

Foto V. Danilov

Glavne junake iz "Vernika", Ivana, Milenu i Vukašina Katića igraju Radovan Vujović, Nada Šargin i Žarko Laušević. Bogdana Dragovića tumači Goran Bogdan, a njegovog sina Vladimira Pavle Čemerikić. Ulogu Bore Lukovića, odnosno Bore Puba, igraće Nebojša Dugalić, njegovu suprugu Dušanku, Nataša Ninković, Miloša Lukovića (Miška Puba) mladi glumac Pavle Mensur. Prve kadrove snimili su i Rade Marjanović (drug Petra Bajevića) i Slobodan Tešić (Petrov vozač). U seriji, koja će naredne sedmice biti snimana na Tari i Mokroj Gori, zaigraće i Boris Isaković (Svetozar Vujković), Sergej Trifunović (knez Pavle Karađorđević) i drugi. Autorka muzike je Irena Dečermić, a direktori fotografije Marko Milovanović i Marko Mladenović.

Pogledajte više