DUJMIĆEVA PORODICA DONIRALA ORGANE: Povrede glave bile previše teške

E. R. 05. 08. 2020. u 06:52

HRVATSKI kompozitor Rajko Dujmić Lima (65), najpoznatiji po radu u jugoslovenskoj pop grupi "Novi fosili", preminuo je juče u Kliničko-bolničkom centru "Rijeka", od povreda glave koje je zadobio prošle srede, kada je zbog neprilagođene brzine sleteo kolima u provaliju.

Nikola Fifić

Iste noći je zbog teških povreda operisan, uveden u indukovanu komu radi lakšeg oporavka i priključen na respirator. Nažalost, jedan od najvećih jugoslovenskih hitmejkera ("Čuješ li me, je l' ti drago", "Nikad više staro vino", "Reci mi tiho, tiho", "Milena", "Neveni žuti", "Da te ne volim", "Sedam dugih godina", "Nebeske kočije"...) izgubio je životnu bitku tri dana pre 66. rođendana.
Dujmić je u Zagrebu završio Srednju muzičku školu "Vatroslav Lisinski", odsek violina, a onda apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Svirao je klavijature u rok sastavima "Grupa Marina Škrgatića", "Crno bijeli", "Klan" i "Zlatni akordi", a njegova prva autorska pesma izvedena je na "Bum" festivalu u Ljubljani.
"Novi fosili" su od druge polovine sedamdesetih postavili visoke standarde u jugoslovenskoj pop muzici, ponajviše zahvaljujući izuzetnom autorskom daru klavijaturiste Rajka Dujmića, kao i jedinstvenim glasovima pevačica Đurđice Barlović i Sanje Doležal. Dujmić im se pridružio sredinom sedamdesetih, a njegova kompozitorska karijera kreće uzlaznom putanjom 1977, kada su na Splitskom festivalu "Fosili" izveli pesmu "Diridonda", koja postaje hit u čitavoj Jugoslaviji. Najprodavanija long-plej ploča "Novih fosila" bila je "Budi uvijek blizu" iz 1981, koja je razgrabljena u dijamantskom tiražu od 500.000 primeraka. Na tom albumu su neki od najvećih Dujmićevih hitova - "E, moj Saša", "Košulja plava", "Tonka", "Ključ je ispod otirača"... Usledile su turneje po tadašnjem Sovjetskom Savezu, SAD i Evropi. Kada je po odlasku Đurđice, u bend došla Sanja, "Fosili" su nastavili da snimaju visoko tiražne albume. Album "Za dobra stara vremena" dobio je gran-pri Jugoslovenske radio-televizije za najbolji pop album 1986. Iste godine osvojili su nagradu publike i treću nagradu žirija na međunarodnom festivalu u Drezdenu.
Jedini solo album "Nizvodno od raja" Dujmić je objavio 1993, pisao je i za druge izvođače, a komponovao je i muziku za film "Cijena života" i dokumentarnu seriju The land of desert falcon.

Nikola Fifić

Sanju i Rajka 2011. u Sava centru slušalo čak 6.500 ljudi


"Novi fosili" su se razišli 2001, nakon 30 godina rada. Ipak, 2005. su se ponovo okupili, a u Beogradu su povratnički koncert, prvi od raspada SFRJ, održali 2008. u "Areni", a tri godine kasnije nastupili su u Sava centru, gde ih je slušalo rekordnih 6.500 ljudi. Prošle jeseni su, takođe, imali koncert u Sava centru, ali bez Rajka.
Dujmić je 2013. dobio nagradu "Porin" za životno delo. Iza sebe je ostavio suprugu Snježanu i sina Tina (37), kojeg je dobio u vanbračnoj vezi sa Vesnom Došen. Članovi porodice odlučili su da doniraju Rajkove organe, kako bi nekome spasli život, kad se već njegov morao ugasiti.
MALI MOCART POP MUZIKE
SANjA Doležal je na vest o Dujmićevoj smrti za hrvatske medije izjavila da je Rajko bio jedan od "najvećih muzičara na ovim prostorima, veliki učitelj, uzor, autoritet" i da su "jedina uteha pesme koje ostaju iza njega i koje će nadživeti sve nas".
Legenda rok izdavaštva, dugogodišnji urednik "Jugotona" Siniša Škarica veli da je Rajko bio mali Mocart pop muzike:
- Ono što je on radio sa "Fosilima", može se uporediti sa onim što je ABBA radila na svetskom nivou. To je bio porodični pop, koji su slušali ljudi od sedam do 77 godina. Imao je veliku karijeru i definitivno bio jedan od naših najvećih autora. Nije zaslužio da ovako tragično završi - kazao je Škarica.

BURAN PRIVATNI ŽIVOT
DUJMIĆEV privatni život je godinama, a pogotovo u poslednje vreme, bio u fokusu javnosti, usled mnogobrojnih problema, pre svega sa porocima. Pokojni muzičar je, ne tako davno, posle dugogodišnjeg lečenja, uspeo da se izbori sa zavisnošću od droge i alkohola, zbog čega je dosta vremena proveo u klinikama za odvikavanje. Bio je i u pritvoru mesec dana 2019. zbog nasilja u porodici, kada je pretukao suprugu Snježanu. Tom prilikom je, zbog zdravstvenih problema, boravio u zatvorskoj bolnici. Njih dvoje su, u poslednje vreme, izgladili odnose. Dujmiću se ovo reflektovalo i na karijeru. Ostali članovi "Novih fosila" su ga, pre nekoliko godina, izbacili iz benda, uz mnoštvo optužbi na obe strane.

EVROVIZIJSKI NIZ KRUNISAN POBEDOM
POKOJNI Dujmić autor je pesme Rock me, baby, zadarske grupe "Riva", koja je 1989. donela bivšoj Jugoslaviji jedinu pobedu na takmičenju za Pesmu Evrovizije, u švajcarskoj Lozani. Bila je to kruna trogodišnje Dujmićeve dominacije što se tiče jugoslovenskog predstavnika na ovom prestižnom takmičenju. Dve godine ranije, pobedio je na nacionalnom izboru sa "Novim fosilima", kojima je hit "Ja sam za ples" doneo četvrto mesto na "Evrosongu" u Briselu. Godine 1988. ponovo je Dujmić bio autor pobedničke pesme za Jugoslaviju. "Srebrna krila", tada u postavi sa Lidijom Asanović za mikrofonom, izvodeći numeru "Mangup", završila su na šestom mestu u Dablinu.

Pogledajte više