SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU NA PRIMERU PORTUGALA: Predavanje Danila Koprivice na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N. 29. 07. 2020. u 22:14

PREDAVANjE Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću: Portugal“, može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Danilo Koprivica (KCNS)

Koprivica je predavanje započeo kratkim pregledom istorije ove zemlje predstavivši tri odlike portugalskih društvenih vrednosti: fado, fudbal i Fatima (FFF). Portugalska imperija trajala je šest vekova, a za to vreme prošla je kroz tri perioda: velikih otkrića, sukoba sa Engleskom, Francuskom i Holandijom i kolonijalnog sumraka posle nezavisnosti Brazila. Posle otcepljenja Brazila, Portugal se suočavao sa nizom građanskih ratova i brojnim revolucijama, kao i smenama predsednika i vlasti.

U nastavku je predavač pomoću pojmova „lusotropikalizma“ i „asimilada“ pojasnio društveno uređenje Portugala. Da bi kolonizovani afrički narod bio jednak sa portugalskim građaninom, on je morao da zna da čita i piše na portugalskom jeziku, da primi katoličku veru, da bude materijalno nezavisan i da napusti domorodačke običaje.

Međutim, u portugalskoj koloniji Angoli, posle Drugog svetskog rata, za sticanje asimilada (jednakosti) bila je potrebna katolička potvrda o krštenju, dozvola za sklapanje braka, da za onog ko podnosi zahtev postoji portugalski garant, kao i da bude zaposlen na civilizovanom poslu i da živi životom Portugalca.

Sve to je ondašnjem narodu bilo skupo, a samim tim je i sticanje asimilada bilo otežano, često i nemoguće. Što se tiče lusotropikalizma, mit o njemu stvoren je za vreme diktature Antonia de Oliveire Salazara, a ovaj diktator je eksploatisao i već napomenuti triling društvenih vrednosti (FFF).

- Salazareva krilatica bila je Bog, domovina i familija, međutim „umesto sveštenika postao je profesor ekonomije, umesto društvene radosti izazvao je društveni bol i egzodus, a umesto da se posveti porodici, on je odlučio da bude sam - primetio je Koprivica. Na samom kraju, predavač je govorio o današnjoj situaciji u Portugalu, razjasnivši pritom nedoumicu u vezi sa imenom ove države.

Pogledajte više