SVET MODE U ŽALOSTI: Preminuo Pako Raban

G. Č.

03. 02. 2023. u 15:15

ČUVENI modni kreator Pako Raban preminuo je u petak u 88. godini.

Foto: Profimedia

Svetski poznati kreator umro je u mestu Portsal u Francuskoj, u blizini Bresta, na Atlantskoj obali, gde je živeo poslednjih godina.

Rabanova majka je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji.

Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina. Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne. 

Svoj brend 1966. godine predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“.

Raban je poznat po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Fransuaz Ardi je bila veliki obožavalac Rabanovog dizajna. Radio je kostime za pevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine. 

Pogledajte više