VAROŠICA GUČA OD DANAS JE SVETSKA PRESTONICA TRUBE: Počinje 61. Dragačevski sabor trubača

V. ILIĆ

05. 08. 2022. u 07:30

PODIZANjEM saborske zastave uz intoniranje trubačke himne "Sa Ovčara i Kablara", pucnje prangija od kojih će se zatresti dragačevska brda i pozdravni govor domaćina najveće trubačke fešte na svetu - košarkaške legende Radmila Mišovića, danas će u 11 časova zvanično početi 61. Sabor trubača u Guči.

Orkestar Dejana Jevđića, Foto D. Karadarević i Z. Jovanović

Zvuci trube će za tili čas malu dragačevsku varoš pretvoriti u svetsku prestonicu trube, u koju će se sa svih strana planete sliti na hiljade ljubitelja limenih instrumenata, koji će u svirkama najboljih trubača Srbije neprestano, od uranka do zaranka, uživati naredna tri dana.

U Guču su već stigli prvi gosti iz inostranstva. Tradicionalno, Slovenci i Francuzi su najbrojniji, oni su se već smestili u kamp, pod šatore. Svi smeštajni kapaciteti u Guči i okolini su već danima unazad popunjeni, pa se krevet više traži i u celom Moravičkom okrugu.

Foto D. Karadarević i Z. Jovanović

Na pozornicu Kulturnog centra, u 18 sati, na trubački megdan izaći će 10 omladinskih orkestara, budućih majstora trube - Davida Antića (Vlasotince), Uroša i Ognjena Vasiljevića (Požega), "Dragačevski podmladak" (Guča), Darka Ivanovića (Vladičin Han), Aleksandra Ilića (Stubal), braće Ilić (Čestobrodica), Manuela Ametovića (Aleksinac) i tri trubačka orkestra iz Zagužanja, Mlađana Krstića, Save Trajkovića i Danijela Dejkovića.

Odmor uz kuvanje pasulja, Foto D. Karadarević i Z. Jovanović

Svi festivalski sadržaji su besplatni, kao i ulaz u samu varošicu, a posetioce očekuje bogat muzički, kao i kulturno-umetnički program i na glavnoj pozornici. Publika će moći da uživa u zvucima višestruko nagrađivanih majstora trube. Čast da otvori zvaničan program na stadionu kraj Bjelice imaće - Dejan Jevđić (trostruki dobitnik "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti"), a potom i Dejan Petrović sa svojim Big bendom.

Porcija kupusa je 500 dinara, Foto D. Karadarević i Z. Jovanović

- Imate svirke širom sveta, uveseljavate narod tokom cele godine, ali, taj osećaj na centralnoj bini u Guči je nezamenljiv - rekao nam je Dejan Jevđić, majstor trube iz Rasne kod Požege.

Foto D. Karadarević i Z. Jovanović

- On sa sobom nosi dozu odgovornosti, kao i stalnu pozitivnu tremu, jer se u Guči drugačije svira, ovde narod prepozna kada sviraš iz duše, a kada ti je svirka samo običan posao. Nastup nam je koncipiran, tako da saborašima nudimo našu narodnu, srpsku izvornu muziku. To je ono po čemu je naš orkestar prepoznatljiv i toj tradiciji ostajemo odani.

Posetioci pristigli u Guču, Foto D. Karadarević i Z. Jovanović

POLICIJA KONTROLIŠE SVAKOG VOZAČA

SAOBRAĆAJNA policije u Čačku će, kao i ranijih godina, i tokom ovog Sabora trubača, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju, kako bi sve bilo bezbedno. Prema rečima portparolke Policijske uprave u Čačku Bojane Kovačević, saobraćajna policija će danonoćno biti na svim prilazima Guči, a kontrole će biti usmerene na brzinu, nepropisno preticanje, ispunjenost uslova za učešće u saobraćaju vozača i vozila, kao i vožnju pod dejstvom alkohola. Svaki vozač koji učini bilo kakav prekršaj biće sankcionisan u skladu za zakonom. Oni koji prilikom kontrole budu zatečeni da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola većim od 1,20 promila ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, biće zadržani u prostorijama Saobraćajne policijske ispostave u Čačku i Policijske stanice u Guči.

Pogledajte više