PESME ZA TOZOVČEVU DUŠU: Spuštena zavesa na trodnevni festival "Zlatne harmonike Kraljeva"

G. ĆIROVIĆ

02. 08. 2022. u 07:50

KONCERTOM na Trgu srpskih ratnika u centru grada na Ibru, posvećenom preminulom velikanu narodne muzike Predragu Živkoviću Tozovcu, spuštena je zavesa na trodnevni festival "Zlatne harmonike Kraljeva".

Foto Arhiva Večernjih Novosti

Pred nekoliko hiljada Kraljevčana i milionskim televizizijskom auditorijumom, poslednje festivalske večeri pesme poznatog kraljevačkog harmonikaša, kompozitora i tekstopisca i pevača, interpretirali su njegovi prijatelji i kolege - Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i Jovan Mihaljica, u pratnji orkestara Vlade Panovića i Miše Mijatovića. U program se uključio i Aleksandar Sofronijević koji je sa svojim orkestrom izveo neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama, dok je Nikola Peković, sa ansamblom "Umetnička porodica", izveo splet Tozovčevih kompozicija u aranžmanima za umetničku muziku. Plan je da sledeće godine festival bude posvećen vrhunskom solisti na harmonici Novici Negovanoviću, koji je takođe preminuo lane.

- Nadam se da će festival prerasti u rasadnik i školu za mlade talente koji žele da krenu stopama svojih prethodnika, da nauče i sačuvaju narodnu muziku i srpsku tradiciju.

Vreme je da ovaj grad dobije pravi muzički brend kojim će slaviti narodnu muziku - istakao je Vlada Panović.

Održano je i takmičenje mladih harmonikaša, a prva nagrada (snimanje, aranžman i produkcija jedne numere u studiju Aleksandra Sofronijevića), pripala je Jovanu Pajoviću iz Slatine kod Čačka, dok su novčane nagrade otišle Vojinu Šundoviću iz Kraljeva i Milošu Budiću iz Banjaluke.

Pogledajte više