U DUHU SRPSKOG MELOSA: Svečano otvoren Festival "Zlatne harmonike Kraljeva"

G. Ć.

30. 07. 2022. u 09:09

SVOJEVRSNIM muzičkim putovanjem kroz kompozicije i stvaralaštvo legendarnih kraljevačkih harmonikaša, kompozitora i kantautora, u svečanoj sali Gradske uprave u Kraljevu svečano je otvoren prvi festival "Zlatne harmonike Kraljeva".

Raša Pavlović i Dejana Đekić, Foto G. Šljivić

Ovom prilikom solisti na harmonici Vlada Panović, Miša Mijatović i Zoran Seničić su, uz pomoć vokalnih solista Dejane Đekić i Raše Pavlovića, podsetili publiku na neizbrisiv trag koji su u srpskoj narodnoj muzici i melosu ostavili Svetozar Toza Živković, Vitomir Voja Trifunović, Nenad Neša Mićović, Mihailo Ciga Milovanović, Zoran Pejković, Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović.

- Festival "Zlatne harmonike Kraljeva" pravi je način da se odužimo velikanima srpske harmonike i lokalna samouprava će učiniti sve da ova smotra postane tradicionalna - rekao je, pored ostalog, dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, na svečanom otvaranju.

Miša Mijatović, Zoran Seničić i Vlada Panović, Foto G. Šljivić

Iz svečane sale, festival se seli na Trg srpskih ratnika u centru Kraljeva gde je za drugo festivalsko veče zakazano takmičenje osmorice mladih harmonikaša koji će se nadmetati za nagradu "Novica Negovanović". Večeras je na istom mestu predviđen i koncert "Kraljevo Tozovcu" na kome će uz naše najpoznatije virtuoze na harmonici nastupiti Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i Jovan Mihaljica.

Pogledajte više