PEVAĆU DO POSLEDNJEG DAHA: Velikan narodne muzike Zoran Kalezić predstavio novi album "Spomenar" sa 15 pesama

V. PANTELIĆ

01. 07. 2022. u 08:10

JEDAN od najboljih pevača narodne muzike, veliki i jedinstveni Zoran Kalezić (72), predstavio je u prodavnici "Jugoton Kroacija rekords" u Beogradu, novi studijski album "Spomenar", sa 15 pesama.

Foto Z. Jovnaović

Neke od numera, poput "Čija li si", "Ne traži mene", "Magija nežnosti" ili "Za Irenu", publika će prvi put čuti, a tu su i Kalezićevi provereni hitovi - "Stan mladosti, stani, stani", "Moj dobri anđele", "Moj život je moje blago", "Kako je lepo u mom kraju"...

Kompoziciju "Zbog đevojke Crnogorke", sa kojom je pre 50 godina pobedio na festivalu "Pesma leta" i koja je ušla u antologiju crnogorske zabavne muzike, Zoran je snimio u novom aranžmanu.

Istaknuti umetnik koji je prodao više od 20 miliona nosača zvuka, na promociju je došao limuzinom iz hotela "Slavija", a zatim je u Nušićevoj ulici izašao iz nje, oslanjajući se na štap za hodanje i svoju suprugu Irenu. Na ulici su ga dočekale Lepa Lukić, Nada Obrić i Milena Plavšić sa kojima se srdačno pozdravio i izljubio, a unutra i Andrija Bajić, Petar Božović, Milan Đurđević iz "Nevernih beba", Acko Nezirović, ćerka Aleksandra, prijatelji iz Beograda...

- Došao sam Nušićevom, jer sam tom ulicom i krenuo u ispisivanje muzičke antologije ovih prostora - rekao je Zoran Kalezić, koji je poslednje dve godine, uprkos raku pluća, radio na novim pesmama.

- Danas sam u Beogradu, jer je ovde sve počelo. U Beograd sam došao autobusom iz Berana, a onda taksijem od stanice. Dok smo putovali, stade autobus u Ljigu, a svi putnici izađoše i kupiše nekakve somune sa kajmakom. Ja gladan, ali ne smem da kupim ništa, kako ne bih potrošio ono malo novca što sam imao. Zato danas, kada idem negde, kažem sinu da kupi pet somuna sa kajmakom.

Taksista je uključio taksimetar i krenuo ka Makedonskoj ulici, a Kalezić je samo piljio u spravu, strahujući da neće imati dovoljno para da plati. Uglavnom, bilo je novca, pa je Zoran stigao pred kafanu "Grmeč", gde ga je dočekao čuveni Mile konobar. Trebalo je da stanuje kod rođaka, očevog brata od tetke, uglednog sudije. Ali, kada mu je došao na vrata, rođak se razgoropadio i pitao Zorana zašto bruka oca time što hoće da bude pevač. Još mu je rekao da neće ući u njegovu kuću. Pripovedao je prisutnima i kako je bio gladan, kada je otišao u kafanu da upozna svog pobratima i kuma Tomu Zdravkovića, ispred koga je bilo brdo hrane i pića, pa je uzeo hleb i stavio ga pod mišku, sve strahujući da će Toma misliti da je on neka skitnica. Kada je krenuo u toalet, žena koja je radila za kasom pitala ga je: "Sine, da li si gladan?" Kalezić je odgovorio da jeste, a ona mu je rekla da dođe kasnije, kad svi odu, pa će mu dati bon da jede. Osim hleba, tada je jeo supu i mogao da bira od tri jela šta hoće. Tada mu je Lepa Lukić dala pare da iznajmi svoj prvi stan u Beogradu.

- Ovo je kvart moje mladosti, a bio je omeđen kafanama "Grmeč", "Šumatovac", "Sunce" i "Pod lipom" - objasnio je Kalezić.

- Hvala svima što ste došli i uveličali mi ovaj dan. Neizmerno sam srećan što sam sebe ubedio da se ne predajem, kao nekada Italijani po Crnoj Gori. Ja se predavati neću, do poslednjeg dana ću se baviti muzikom.

Nakon što je pročitana čestitka direktora PGP RTS Vladimira Graića i prikazana video-poruka direktora "Kroacija rekordsa" Želimira Babogredca sa Korčule, Kaleziću je uručeno i posebno priznanje te kuće, za izuzetan doprinos diskografiji. Pevač je na kraju ukazao počast i svojoj drugoj supruzi Ireni.

- Priznajem ljubav kao nešto bez čega se ne može - kazao je.

- Posle smrti prve supruge i majke moje dece, slučajno sam sreo Irenu, devojku od Milojevića. Hteo sam da uzmem njeno prezime, da mi pokojna majka nije rekla da će zbog toga skočiti u bunar. Irena me pazi kao da sam jedini na svetu. Kada smo se venčavali, rekao sam matičaru: "Ja sa mnom ne bih živeo 10 dana, a ona ako hoće sa mnom, dobrodošla je za ceo vek."

REJ ČARLS SRPSKE MUZIKE

KALEZIĆ je na promociji albuma "Spomenar" rekao i da mu je dugogodišnja želja da otpeva neku pesmu sa "Nevernim bebama", ako bude uspeo, a nada se da hoće. Sa druge strane, frontmen "Beba" Milan Đurđević ispričao je da Zoran i on prijateljuju od jednog specifičnog i čudnog trenutka:

- Bili smo na zajedničkoj turneji i tri dana smo se poznavali pre toga. Meni posle koncerta, u ponoć, jave da ujutru moram da budem u Beogradu. Odnekud dolazi Zoran i pita me šta je problem. Ja mu kažem, a on će: "Hajde, tvoj brat će da te vozi". Jedini je bio kolima. Odvezao me je u Beograd, sačekao da obavim šta sam imao i u 11 sati nas je vratio tamo gde je te noći trebalo da nastupimo. Zoran Kalezić je Rej Čarls srpske muzičke scene. Ono što je on otpevao i ostavio iza sebe, nije samo narodna muzika, to je evergrin, bluz, ono najbolje što smo kao narod ostavili.

Pogledajte više