JA SAM SAMO OBIČAN ČOVEK IZ KOMŠILUKA: Legendarni Željko Bebek, prvi pevač "Bijelog dugmeta", za "Novosti"

Tatjana Loš

13. 06. 2022. u 10:46

PRVI pevač "Bijelog dugmeta", legendarni Željko Bebek (77) "prašio" je, tokom minulog vikenda, na bini Si-Em-Si festivala u Vodicama kao da iza sebe nema pola veka karijere.

Foto T. L.

Na to je, uostalom, Bebek, koga neki nazivaju i "regionalnim Džegerom" već navikao svoju publiku, pa bi vest bila da je, bez strasti i duše, otpevao tri pesme, rekao "Laku noć, svirači" i potom otišao sa pozornice.

Ovako, sve je bilo očekivano - ostavio je Bebek još jednom, što bi sportisti rekli, "srce na terenu".

Na popularnom muzičkom festivalu na Jadranu, koji se održao 14. put, Željko je sa svojim bendom nastupio i kao velika rok zvezda, ali i kako u razgovoru za "Novosti" kaže, kao "običan čovek iz komšiluka".

- Publika u Vodicama me uvek inspiriše. Ne krijem da mi je posebno prijao nastup sa sinom Zvonimirom, koji je već četiri godine stalni član našeg benda - govori Željko, dodajući da je ipak falila i ćerka Katarina, koja im se povremeno priključi. - Kada vidim kako publika reaguje na naš duet "Kakav otac, takav sin", pa onda čujem njega koliko je zadovoljan, jasno mi je da bez Zvoneta više ne mogu da zamislim dalje koncerte.

Otkriva nam Bebek i "da ćemo uskoro saznati sve ono što o Bebeku zapravo ne znamo".

Krajem juna u Zagrebu će biti održana promocija njegove autobiografske knjige simboličnog naziva "Iz inata svima", sa kojom će gostovati potom i u srpskoj prestonici.

- Eto prilike da se Beograd i ja ponovo susretnemo, jer se nismo "videli" od koncerta u Sava centru pre četiri godine - kaže popularni muzičar.

Foto T. L.

Naš sagovornik kaže i da je knjiga nastala tokom pandemije, kada je prihvatio ponudu da na papir konačno stavi male i velike priče iz bogate karijere, o kojima dosad nikada nije govorio. Iznenadićemo se, kaže, kako je i zašto naučio da nešto jednostavno mora da radi iz inata.

- A taj inat u mom slučaju znači da sam tokom života shvatio da neke stvari i neke ljude ne treba sasvim poštovati, jer ne zaslužuju ni vreme niti trud - kaže Bebek.

Muzičar ne krije da je imao zazor prema ideji da napiše autobiografiju, jer, kako kaže, još planira da stvara, a takve knjige se obično pišu kada je vreme za oproštaj od pozornice.

- Onda sam shvatio da čovek uvek može da nastavi da radi, ali da jednom, ipak, mora glasno da kaže neke stvari i da kad-tad dođe vreme za otkrivanje istine - ističe Željko.

Među tim istinama biće sigurno mnogo onih koje se tiču "Bijelog dugmeta", ali pevač, ipak ne želi da nam otkriva detalje. Kaže samo da više voli da govori o svojoj solo karijeri, nego onoj koju je izgradio kao pevač kultnog jugoslovenskog sastava.

- To pripada vremenu u kojem su se stvari tek pozicionirale i koje je apsolutno stvaralački plodonosno... ali previše sam se trudio oko solo priče, da bih se danas, tek tako, samo "utopio" u prošlost "Dugmeta" - ukazuje Bebek i zaključuje da je zahvalan životu što se bavi onim što voli.

Foto T. L.

DVE DECENIJE BRAKA

OVE godine Željko je proslavio dve decenije braka sa suprugom Ružicom, kada su odlučili da se osame u Lisabonu.

- Od svih zemalja koje sam obišao, Portugalija mi je uvek izmicala, pa je ovo bio sjajan povod da Ružica i ja baš tamo, uz fado, obeležimo godišnjicu - kaže Bebek.

Foto T. L.

RADNA SEZONA

OVO leto muzičar će provesti radno.

- Više nismo u mogućnosti da sebi priuštimo luksuz odbijanja i biranja nastupa, jer moramo da nadoknadimo propuštene trenutke druženja sa publikom kojih nije bilo tokom pandemije. Želim da mog sina Zvoneta odvedem na toliko uzbudljivih mesta, tako da će nam letnji predah biti poneka noć na brodu u Splitu - otkriva nam Željko Bebek.

Pogledajte više