SPEKTAKL NA TRGU REPUBLIKE: "Karmina Burana" pod vedrim nebom

V.N.

27. 05. 2022. u 10:30

POSLE Novog Sada, jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa "Karmina Burana", održaće se sutra od 20 sati na Trgu republike.

Foto: Tanjug

 Više od 400 učesnika, dva simfonijska orkestra, dva hora, dečji hor, sopranistkinja Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić oživeće čuvenu scensku kantatu pod vedrim nebom.


Poklon Beograđanima, monumentalna scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića, koji je najavio pravi muzički doživljaj.
- Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost u drugim umetničkim žanrovima čine je uvek primamljivom za publiku. S druge strane, ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost izvođača - kaže maestro Kojić.


Spektakl na Trgu republike jedna je od retkih prilika u Beogradu da na otvorenoj sceni bude toliki broj izvođača u okviru jednog programa, a organizatori su Centar beogradskih festivala (CEBEF), u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički".


"Karmina Burana", nastala 1937. godine, predstavlja najpopularnije delo nemačkog kompozitora Orfa, za koje je tekst pronašao u istoimenoj zbirci iz 13. veka. U njemu su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, kao i bezbrižna himna životnoj radosti. 

Pogledajte više