NEKA POBEDI ANA BELOVA I OBNOVI NAM DOM KULTURE: U Glibovcu, koji bi mogao da bude domaćin "Evrosonga" ukoliko trijumfuje Konstrakta

Jelena Ilić

05. 05. 2022. u 09:48

MUZIČKO takmičenje "Evrosong" 2023. godine, što se Glibovca tiče, već je počelo. Nakon što je srpska predstavnica na Evrosongu, Ana Đurić Konstrakta, pre neki dan u Torinu najavila da će, ako pobedi, dovesti "Pesmu Evrovizije" u rodno selo svoje babe Desanke, Glibovac je postao verovatno jedan od najtraženijih geografskih pojmova na internet pretraživaču, ali i destinacija mnogim prestoničkim novinskim i TV ekipama.

Ljubiša Ignjatović, Foto J. Ilić/ M. Anđela

- Ja sam iz Beograda i volim sve predele u Srbiji. Svaki grad može biti pripremljen za "Evroviziju", ali ja bih baš volela da to bude u selu Glibovac, odakle je moja baka, što da ne, ako može selo? - rekla je u prvom evrovizijskom intervjuu Konstrakta i tako dala zadatak i Evropljanima i Srbima.

Tako je Glibovac nadomak Smederevske Palanke, nekada znan kao mesto rođenja hajdučkog harambaše i srpskog vojvode Stanoja Glavaša, ovih dana postao poznat po Konstrakti. Nisu se Glibovčani decenijama toliko slikali i pričali za novine, kao danas. Ko nije znao, sada zna za Konstraktu. Ne umeju svi ime da joj pogode i izgvore, ali joj svi drže pesnice.

- Konstakta, idi, bre, ne umem da izgovorim - kaže za "Novosti" Lepa Rakić i objašnjava nam da je njen suprug od familije Konstraktinog oca.

- Ona se zove Ana, znam je kao devojčicu, bili smo joj na rođendanu u Beogradu kad je imala, možda, 14 godina. Moja svekrva i njen otac su deca od brata i sestre. Verujem da može da osvoji Evropu.

- Politika može da je uništi, da ne pobedi. To se već sve namestilo - smatra Lepina prijateljica, koju smo zatekli kako zajedno ispijaju kafu.

- Ma, gde će da dobije - zadirkuje Lepu drugi Glibovčanin.

- Ćuti ti, a šta ako pobedi - suprostavlja se ona.

Posle Konstrakte, druga zvezda postala je njena baba Desanka, koju pominje u pesmi "Nobl" sa "Triptiha" - "Francuska slikarka Fej, rođena 1912. kao i moja baba Desanka, Fej u Parizu slika gradove u izmaglici, Desanka u Glibovcu čita sudbine u džigerici".

- Ma, kakva džigerica. To je umetnički samo rečeno. Ali, da je baba Desanka bila poseban tip, to jeste - svedoči Miomir Todorović, kome je čuvena Konstarktina baba bila tetka.

Kaže i da Aninog oca u selu svi znaju po nadimku Beli. Ipak, Konstraktu nije upoznao:

- Sin mi iz Nemačke javio - Ana Belova na televiziji. Ide na "Evroviziju". Ja rekoh, ko, bre, na "Evroviziju"? Kaže on, Ana.

Stric Ljubiša Ignjatović i brat Slobodan, Foto J. Ilić

Podržava Konastrakta Glibovac iz Torina, a Glibovčani otpozdravljaju.

- Svim srcem joj želimo da pobedi. Možda uradi nešto za ovo naše selo. Da se, primera radi, renovira Dom kulture, to tražimo već 15 godina - kaže za naš list meštanin Dragan Petrović, najpričljiviji od trojice drugara kojima ni rano pre podne ne smeta da ispijaju pivo ispred prodavnice.

Stara kuća Konstraktine babe i dede, Foto J. Ilić

Ipak, najvažnije je šta kažu najbliži rođaci. Na ulazu u Glibovac, ili izlazu, zavisi kako se gleda, kod prve table s nazivom sela je imanje Ignjatovića, stara kuća Anine babe i dede. Baba je slavnija od dede, to smo utvrdili. Tu nalazimo Konstraktinog strica Ljubišu. Najstariji Glibovčanin nije za svoga veka video uživo ovoliko novinara, kao u prethodna dva-tri dana. A nije preturio malo godina, nego 92.

Glibovčani svim srcem žele da naša predstavnica pobedi, Foto J. Ilić

- Ana je svraćala ovde, pre neku godinu, ali na brzinu, nije ni u kuću ulazila. Popričali malo, žurila za Beograd - veli nam starina.

I njegov sin, Konstraktin brat od strica Slobodan, zatečen je tolikom popularnošću svog sela. Svi se u familiji spremaju da gledaju "Evrosong" i navijaju za Konstraktu i In corpore sano.

Miomiru Todoroviću baba Desanka je bila tetka, Foto J. Ilić

- Pesma je dobra, dobar performans. Pa, šta bude, biće. Al', nek pobedi - kroz šalu komentariše brat od strica.

I, šta ćemo tad? Ako pobedi Konstrakta, Glibovac je spreman!

Lepa Rakić, Foto J. Ilić

TATA SLOBODAN ŽELI DA SE VRATI U SELO

NA imanju Ignjatovića nalazi se i stara, oronula kuća u kojoj su živeli Anini baba i deda.

Tu je i nekadašnja strugara koju je držao njen otac Slobodan Ignjatović. Za njega familija kaže da je vrlo mlad otišao u Beograd, završio dva fakulteta, radio u "Politici", bio ministar informisanja. Sada, vele, ima želju da se vrati u Glibovac.

Pogledajte više