ROMI SU SAVEST ČOVEČANSTVA: Besplatan koncert "Kala" 7. aprila u Beogradu

V. N.

05. 04. 2022. u 11:29

U SUSRET Međunarodnom danu Roma, rokenroma "Kal" bend 7. aprila održaće besplatan nastup u beogradskom "Vurst plac baru" od 22 časa. Svetski dan Roma, 8. april, službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, u znak sećanja na održavanje prvog Svetskog kongresa Roma u aprilu 1971. u Česfildu kod Londona.

Foto promo

Na prvom kongresu utvrđen je opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. Za romsku himnu je proglašena pesma "Đelem, đelem", koju je komponovao Žarko Jovanović Jagdino, a doneta je i odluka da romska zastava bude plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

- Romi su narod koji u svom jeziku nema reč za rat, granice, oružje, jer je sloboda jedini princip koji su kroz svoju istoriju razumeli - rekao je osnivač i frontmen "Kala", kompozitor i prevodilac za romski jezik Dragan Ristić.

- Ovaj narod nema reč ni za ljubav i slobodu, jer se to podrazumeva. Krenuli smo iz Indije 1018. godine i kao nedorasli smatrali da svi misle kao i mi. Mi smo savest čovečanstva, nikada nismo podigli oružje da bismo zaštitili sopstvene živote i interese. Svako nam je uzeo šta je poželeo, bezuslovno smo davali, a zauzvrat ništa nismo dobili.

Električni ritam "Kala" nastao je kombinacijom muzike zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, rokom i popom, postoje 26 godina i do sada su objavili četiri albuma.

Pogledajte više