KVAZIDEMOKRATAMA ODGOVARA NEPISMEN I ZAGLUPLJEN NAROD: Bora Đorđević o zabranama i cenzuri Ruske kulture, umetnosti, sportista i medija

V. N.

30. 03. 2022. u 23:30

ROKER, pesnik i kompozitor Bora Đorđević (69), frontmen "Riblje čorbe", osvrnuo se na opšti bojkot ruske kulture, umetnosti, sportista, kao i zabranama i cenzuri ruskih medija Raša tudej i Sputnjik na međunarodnoj sceni.

Foto Z. Jovanović

- Ne znam šta su tom kvazicivilizovanom svetu skrivili Dostojevski, Čajkovski, Jurij Gagarin, onaj dirigent i ona operska pevačica, da ih zabrani, ukine, cenzuriše i potceni njihovo delo - rekao je Bora Čorba.

- Mora da su Dostojevski i Čajkovski uzeli "kalašnjikove" u ruke i krenuli da ratuju. Ne znam šta su im skrivili sportisti kojima je uskraćeno pravo da se takmiče i da postižu dobre rezultate. Ili, ako se već takmiče, onda moraju da budu izloženi raznim poniženjima, da se ne takmiče pod svojom zastavom i da ne zastupaju svoju zemlju na neki način.

Đorđević ističe da je ta cenzura malo besmislena, naglašavajući da je to čista demokratija, odnosno da su cenzori svet koji neguje demokratiju.

- Ceo svet je, takođe, uskraćen i za informacije - dodao je Bora.

- Jer zaista želim da znam šta govori i misli druga strana. Ne možemo slušati samo informacije jedne strane. I zato apelujem da se oslobode i Raša tudej i Sputnjik. Mi smo za Sputnjik snimili jednu novogodišnju emisiju, gde smo predstavili neke naše nove pesme. Sada toga nema. Ljudi koji vole "Riblju čorbu" ne mogu da čuju naše nove pesme zato što je ukinut Sputnjik. Kvazidemokrate su ukinule slovo Z. Najbolje da ukinu i slovo R. Kao Rusija. Još bolje, da ukinu sva slova, sumnjiva su. A možda im i odgovara nepismen i zaglupljen narod.

Pogledajte više