PRODAT CELOKUPAN KATALOG LEONARDA KOENA: Britanska fabrika kupila svih 278 pesama čuvenog tekstopisca

Novosti online 07. 03. 2022. u 10:41

Britanska fabrika "Hipnosis Song Menadžment" kupila je celokupan izdavački katalog pesama slavnog kanadskog kantautora Leonarda Koena, što je još jedna u nizu transakcija izdavačkih prava i muzičkih kataloga, u poslednje vreme sve češćih u svetu muzike.

Foto Aleksandar Zec

Fabrika sa sedištem u Londonu nije otkrila koliki je iznos isplatila naslednicima montrealskog tekstopisca, koji je preminuo 2016. u 82. godini.

Hipnosis sada ima svih 278 pesama koje je napisao Koen, uključujući i svojevrsnu himnu "Hallelujah", za koju tvrde da je obrađena više od 300 puta i "streamirana" više od pet milijarda puta.

Naslednike je u pregovorima zastupao Koenov dugogodišnji menadžer Robert Kory. Ukupno 127 pesama spada u Koenov katalog "Stranger Music", u koji spadaju pesme napisane do 2000. Fabrika je saopštila i da je stekla puno vlasništvo nad autorskim pravima i za katalog "Old Ideas", 67 pesama napisanih od 2001. do Koenove smrti. - Sada smo čuvari i menadžeri jedinstvenih pesama Leonarda Koena. To je predivna, ali i vrlo ozbiljna odgovornost - rekao je izvršni direktor Hipnosisa, Merk Merkuriadis. - Leonard je napisao neke pesme koje su nam promenile živote. Hipnosis je ranije kupio kataloge još nekih muzičkih zvezda, poput, američko-kanadskog pevača Nila Janga i rok grupe Red Hot Čili Pepers. Nekoliko vrhunskih muzičkih veterana u poslednje vreme je prodalo svoje kataloge za impresivne svote novca. Britanski pevač Sting je prodao celi svoj katalog za 250 miliona dolara, a Brus Springstin je prošle godine prodao svoja izdavačka i muzička prava Soniju za rekordnih pola milijarde dolara. Bob Dilan je svoj katalog prodao Universal Musicu za 300 miliona dolara. Muzički veterani u poslednje vreme pokušavaju da unovče svoje kataloge s obzirom na to da je pandemija obustavila njihove turneje i rezultirala tektonskim promenama u svetu muzike.

Pogledajte više