UPRAVNICA ZGRADE BRINE O ZDRAVLJU: Pobeda Konstrakte na izboru za "Evrosongu" podelila javnost

V. M. P.

06. 03. 2022. u 21:15

NI čaršija ni muškarčina, ni čoček, ni truba, ni gluma za Oskara, već biti zdrava. To je jedna od poruka pesme In corpore sano, sa kojom je Ana Đurić, umetničkog imena Konstrakta, trijumfovala na "Pesmi za Evroviziju", nacionalnom izboru za predstavnika na "Evrosongu". Pobeda avangardne umetnosti, originalnosti i neobičnosti autsajdera nad komercijalom i mejnstrimom, očekivano je podelila publiku. Naročito su se usijale društvene mreže.

Foto: ATA images

Kada su stručni žiri i publika u odnosu 50:50 odsto gotovo jednoglasno izabrali Konstraktu za pobednicu, dok su na drugom i trećem mestu završile favorit Sara Jo i Zorja, javnost je bila iznenađena. Pozitivno ili negativno. Zbunjeni su bili i novinari tabloida koji su iza scene sačekali našu predstavnicu na "Pesmi Evrovizije" u Torinu, nikako ne uspevajući da joj pogode ime.

- Da li ste očekivali pobedu i 44.459 SMS glasova publike, Konstanta - obratila joj se jedna novinarka po proglašenju pobednika.

- Konstrakta, zovem se Konstrakta i nisam očekivala pobedu - smirenim glasom uzvratila je umetnica.

Posle nekoliko sati sna, Konstrakta je u nedelju gostovala u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, a na pitanje kakvi su joj utisci posle pobede, rekla je:

- Biće mi potrebno vremena da se saberem, sinoć mi nije bilo jasno šta se dešava. Ne mogu da kažem da sam se borila za pobedu, to je bio tok događaja i posle prvog polufinala pesma je skrenula pažnju. Ona nosi više poruka, ne volim da izdvajam nijednu. Jedna od poruka je odnos prema zdravlju, i pritom ne mislim na pandemiju korone, koji je aktuelan i koji je prisutan već godinama.

Naglasila je da nema zdravstvenu knjižicu i da nije jedina. Takođe, zasada nema ideju za nastup u Torinu, ali očekuje da na "Evrosongu" bude zabavno.

Ko je Konstrakta, koja će nas predstavljati na "Evrosongu" u Torinu, čiji su dramatični performans i mantra stihovi "biti, biti zdrava" ili "bože zdravlja", osvojili publiku i žiri? Pevačica je "Zemlje gruva" sa kojima se nekoliko puta do sada takmičila na izboru za predstavnika Srbije na "Evrosongu". Diplomirani je arhitekta, baš kao i njen suprug Milan Đurić, sa kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu. Uz to je i upravnica stambene zgrade. Njeno umetničko ime znači racionalno i emotivno u jednom, objasnila je jednom prilikom. Pesmu In corpore sano ("U zdravom telu") komponovala je sa kolegom iz "Zemlje gruva" Milovanom Boškovićem. Kako je objasnila, ona s jedne strane predstavlja atmosferu straha u kojoj se zdravlje postavlja kao najveća vrednost iza enormne potrošnje. O zdravlju se priča kao o nečemu što je potpuno u našoj kontroli, ali ako pratimo trendove i kupujemo ono što se plasira. S druge strane, moguće je postići zdravorazumski odnos u kojem je zdravlje donekle u našim rukama, te se bolest i konačno smrt, prihvataju sa manje straha.

Oprečni komentari povodom Konstraktine pobede pljuštali su u nedelju na društvenim mrežama. Polovina ih je oduševljena - "Konačno je umetnost pobedila komercijalu i golotinju", "Posebno, drugačije, ko ne razume poentu neka nastavi da sluša 'Grand'", "Ovo je nesvakidašnje", "Konstrakta ima najevropskiju stvar, pesmu kao da je Bouvi pravio", "Ima sve što treba da bude primećeno i barem donekle zapamćeno, pesma se uvlači lagano u uvo", "Sara Jo je imala okej nastup, Zorja super glas, ali ni jedna ni druga me nisu nešto oduševile. Dok je Konstrakta zapravo uspela da me navuče na njen tekst o tajni zdrave kose"... Drugi, pak, uopšte nemaju takvo mišljenje - "Nastup joj je čudan", "Sekta", "Samo ću reći bruka i sramota, kako je ovo pobedilo", "Tonski zapis sa obdukcije", "Bolno za slušanje, više kao neka nabrajalica poznatih reči i fraza, na samoj ivici da se pretoči u domen Marine Abramović", "Svaka čast umetnici, ali pesma za Evroviziju bi trebalo da bude pesma, a ne neka većini neshvatljiva alternativna predstava sa više recitovanja nego pevanja", "Tuga velika koliko je očajna pesma, ako se može nazvati pesmom", "Smejaće nam se cela Evropa kad se pojavi na Evroviziji".

ČAK MILION I PO LjUDI GLEDALO FINALE

FINALE uzbudljivog takmičenja"Pesma za Evroviziju" pratilo je na Prvom programu RTS više od milion i po gledalaca u Srbiji. Na jutjub-kanalu RTS, prenos srpskog izbora imao je više od 400.000 pregleda širom sveta. Pristigao je i rekordan broj SMS poruka u finalu - više od 140.000, a ukupan broj SMS glasova za sve tri festivalske večeri bio je veći od 208.000. Kompletan prihod RTS od SMS poruka namenjen je udruženju "Zvončica" za pomoć deci sa malignim i retkim bolestima, kao i "Fondaciji SOS Dečja sela Srbije", koja brine o deci bez roditeljskog staranja.

KAKO JE GLASAO STRUČNI ŽIRI

KOMPOZITOR Dragoljub Ilić Ilke dao je 12 poena Konstrakti, baš kao i novinarka Una Senić i kompozitor Vladimir Nikolov. Kompozitor Slobodan Marković najviše bodova dao je Sari Jo, dok je predsednica stručnog žirija Neda Ukraden maksimalan broj poena dodelila Zorji. Budući da su joj tri člana žirija dodelila isti broj poena, Konstrakta je od stručnog žirija ukupno dobila 12 bodova. Takođe, bila je prva i prema glasovima publike.

Pogledajte više