KUSTA RASPLESAO SOČI: "No smoking orkestra", posle 10 godina, na Festivalu umetnosti Jurija Bašmeta

V. N.

28. 02. 2022. u 11:47

PROSLAVLjENI filmski režiser, glumac, pisac i muzičar Emir Kusturica održao je pre nekoliko dana koncert sa svojom grupom "No smoking orkestra" u Sočiju, na Festivalu umetnosti Jurija Bašmeta posle tačno 10 godina.

Foto Dragan Teodorović Zeko

Naime, on je 2012. prvi put utrčao na binu u Sočiju, obučen u belu košulju i crne pantalone, držeći u rukama crvenu gitaru i na ruskom jeziku se obratio publici:

- Dobro veče! Zovem se Emir Kusturica. A sad svi zaigrajte!

Već tada je ovaj genije postmodernizma, koji je svoj svet muzike stvorio na razmeđi jugoslovenske tragedije, bio poznat i voljen u Rusiji, a te nezaboravne noći je sa svojim muzičarima improvizovao "Podmoskovnije večera", pevao sa publikom "Je..š MTV" i svirao muziku iz svojih filmova. Jurij Bašmet je odavno priznao da sanja da ponovo pozove Kusturicu u Soči, a želja mu se ispunila posle deceniju.

Foto Dragan Teodorović Zeko

I ovoga puta je "No smoking orkestra" naterao publiku da peva i igra, uprkos maskama i ograničenom broju posetilaca u dvorani zbog korone, priredivši im još jedno nezaboravno veče. Umesto bele košulje i crnih pantalona, Kusta je bio u uniformi, baš kao i ostatak benda.

Podsetimo, Kusturica se na putu za Soči sastao u Moskvi sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji ga je predložio za glavnog režisera Teatra ruske armije, čija scena ima dugu istoriju i tradiciju. Kazao je da to za njega predstavlja veliku čast i da će se potruditi da u svetu u kom se, nažalost, sada brzo menjaju vrednosti, sačuva klasične vrednosti.

Pogledajte više