FONOGRAMI NISU DEO PRIVATIZACIJE: "Kroacija rekords" oglasila se povodom napisa o tome ko raspolaže fonotekom "Jugotona"

V. N.

22. 01. 2022. u 09:24

ZAGREBAČKA diskografska kuća "Kroacija rekords" oglasila se juče saopštenjem za javnost, kako bi razjasnila medijske napise oko privatizacije "Jugotona" i vlasništva nad fonogramima, koje je ta kuća nastavila da koristi, uprkos tome što im fonoteka nije pripala.

Logo

U saopštenju koje je potpisao direktor "Kroacija rekordsa" Želimir Babogredac, navodi se da se u svim postupcima koji su se vodili pred Centrom za restrukturiranje i prodaju, a kasnije pred Upravnim sudom i Visokim upravnim sudom, nije raspravljalo niti odlučivalo o pravima, već isključivo o magnetofonskim trakama (pokretninama) na kojima se nalaze audio-zapisi.

- Pojam fonograma i prava proizvođača fonograma su u hrvatski pravni sistem uvedeni Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima od 1999. godine, stoga fonogrami nisu mogli biti deo privatizacije 31. decembra 1991. s obzirom na činjenicu da tada kao pravna kategorija nisu postojali - piše, takođe, u saopštenju.

- Naglašavamo i da se odnosi umetnika izvođača i "Kroacija rekordsa" temelje na ugovorima koje je "Kroacija rekords" (bez obzira pod kojim je imenom i u kojem pravnom statusu radila) zaključila sa umetnicima izvođačima. Jasno je da "Kroacija rekords" u potpunosti zakonito upravlja fonogramima iz sopstvenog kataloga, te da nema nikakvih pravnih prepreka da nastavi da ulaže značajna sredstva kako bi na najbolji način nastavila da predstavlja muziku ovih prostora.

Pogledajte više