TEŽAK ŽIVOT - PORAZ DRUŠTVA: Stanovnici Crne Gore smatraju da država treba da pomogne Vesni Pećanac

V. KADIĆ

12. 01. 2022. u 10:19

FOTOGRAFIJE poznate glumice Vesne Pećanac (74), supruge proslavljenog filmskog režisera Živka Nikolića, iz narodne kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva u Beogradu, sa tužnim izrazom lica i maramom na glavi, potresle su njene brojne poštovaoce i kolege u Crnoj Gori.

Foto Tviter/Marija Todorović

Tim pre što je ona dobar deo svoje karijere igrala u filmovima i serijama legendarnog Živka, koji su snimani od juga do severa zemlje, ostavljajući neizbrisiv pečat u crnogorskoj i jugoslovenskoj filmskoj industriji.

- Treba da nas je sramota sve u Crnoj Gori zbog odnosa prema glumici Vesni Pećanac - rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

- U ovim blagim danima najbolje pokazujemo koliko smo nedostojni velikog Živka Nikolića. Očekujem da Vlada Crne Gore po hitnom postupku dodeli državljanstvo Vesni Pećanac, kako bi joj institucionalno pomogli.

Foto Tviter/Marija Todorović

Težak život glumice poraz je celokupnog društva i odraz načina na koje se ono odnosi prema umetnicima, poručile su Vesnine kolege u Crnoj Gori. Boro Stjepanović kaže da bi mnogi glumci daleko bolje živeli kada bi se, na primer, političari odrekli dela svojih zarada.

- Neka se naši političari, ili političari u Srbiji, odreknu makar pola svojih enormnih plata, ili bar onih prinadležnosti koje im sleduju kada nisu na funkciji, mnogo ljudi bi bolje živelo - ocenjuje Stjepanović.

Režiser Blagota Eraković smatra da je Živko Nikolić zaslužio da njegova porodica pristojno živi i da bi njegovoj supruzi Vesni Pećanac trebalo dodeliti doživotnu naknadu:

- I da joj se ovih 750 evra svakog meseca isplaćuje. Vesna Pećanac je zaslužila da ima zvanje istaknutog stvaraoca, jer je lično svojim ulogama zadužila Crnu Goru, a o Živku neću ni da govorim. Živko je svetski režiser, da je bio Francuz, imao bi najmanje Oskar.

Foto Tviter/Marija Todorović

Socijalistička narodna partija Crne Gore apelovala je na nadležne institucije u toj zemlji da pronađu način da pomognu Pećančevoj.

- Više je nego nečovečno što Crna Gora za toliko godina nije imala sluha za sudbinu udovice čuvenog Živka Nikolića i što nije učinila ništa kako bi joj olakšala život - poručuju iz SNP.

- Ne sme se više dozvoliti da Vesna Pećanac provodi život u bedi i siromaštvu. Mora joj se obezbediti adekvatna penzija koja će joj pomoći da zadovolji osnovne potrebe. Toliko Crna Gora duguje i Vesni i Živku, koji je proslavio Crnu Goru svojim filmovima.

Predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović kazao je da će predložiti tom telu da EPCG bude na usluzi porodici Živka Nikolića.

- Živko i Vesna su mnogo zadužili Crnu Goru i Nikšić - kazao je Đukanović.

- Pokazali su da i Crna Gora ima ljude čija dela prevazilaze njene granice, i ovo društvo ima obavezu da vodi računa o njima, bez obzira na to da li oni to zahtevaju. Predložiću odboru direktora da EPCG bude na usluzi Živkovoj porodici. To je minimum koji mogu uraditi Nikšić i Crna Gora za neizbrisiv trag koji su ostavili.

KNEŽEVIĆ: DATI JOJ DRŽAVLjANSTVO

MILAN Knežević iz DF uputio je predsedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću inicijativu da glumica Vesna Pećanac dobije crnogorsko državljanstvo i naveo da ima njenu saglasnost za to.

- Ne samo naša, nego i šira kulturna javnost već odavno je upoznata sa maćehinskim i ignorantskim odnosom Crne Gore prema najvećem režiseru u istoriji crnogorske kinematografije Živku Nikoliću - naveo je Knežević.

- Poznati su bezuspešni pokušaji jednog broja poslanika, minulih godina, da se Živku Nikoliću omogući primanje penzije, ali su te inicijative odbacivane kroz karakterisanje ovog velikana našeg i evropskog filma kao nekog ko mrzi svoju državu.

USPEŠNA KARIJERA

GLUMICA Vesna Pećanac ostvarila je brojne uloge kako na filmu i televiziji, tako i u pozorištu. Sa suprugom Živkom Nikolićem ima dva sina. Neke od najpoznatijih uloga igrala je upravo u Živkovim filmovima "Lepota poroka" I "Čudo neviđeno". Publika je pamti i po nezaboravnoj ulozi Jeke u seriji "Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo", ali i služavke Marije iz "Otpisanih". Veliki deo uspešne karijere provela je i u Ateljeu 212, gde je 2016. po 1800. put izvela monodramu "O, kakav divan dan".

Pogledajte više