DRUŠTVO DOBILI BIKOVIĆ, DEPARDJE, SIGAL... Vladimir Putin dodelio rusko državljanstvo urugvajskoj pevačici Nataliji Oreiro

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

29. 10. 2021. u 22:10

RUSIJA je i ove godine nastavila trend davanja državljanstva stranim javnim ličnostima.

Vladimir Putin, Foto AP

Prošle godine, 24. februara, ta počast je pripala našem glumcu Milošu Bikoviću, a sada su, 25. oktobra, državljani Rusije postali poznata urugvajska pevačica i glumica Natalija Oreiro (44) i njen sin Moljo. Pasoše im je dodelio predsednik države Vladimir Putin.
U martu 2019. Natalija je u jednom moskovskom TV šouu izrazila želju da dobije rusko državljanstvo, a leta 2020. predala je dokumente. Izjavila je da neće živeti u Rusiji, ali želi da dobije pasoš kao znak ljubavi prema toj državi.

- Državljanstvo Rusije je ove godine dobilo više od 500.000 stranaca, što je rekordan broj - izjavila je Valentina Kazakova, načelnica migracione uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije.

- Do kraja 2021. ta brojka će biti još veća.

Miloš Biković, Foto P. Milošević

Našem Milošu Bikoviću, izuzetno popularnom u Rusiji posle više snimljenih filmova i serija, njihov pasoš je koristan jer mu omogućuje neograničeni boravak i rad u Rusiji, te mu više nije potrebna viza. Prvi poznati strani glumac koji je dobio rusko državljanstvo je Žerar Depardje. Francuski superstar bio nezadovoljan visinom poreza koji je trebao da plati u domovini, i 2012. se odrekao svog državljanstva. Već u februaru 2013. dobio je rusko, a registrovan je kao građanin Saranska, glavnog grada Republike Mordovije.

Žerar Depardje, Foto EPA

Američki glumac Stiven Sigal dobio je rusko državljanstvo u novembru 2016. Putinov portparol Dmitrij Peskov je objasnio da je do toga doveo Sigalov prijateljski odnos prema Rusiji. Prethodno, Grk Teodor Kurencis, koji je završio konzervatorijum u Sankt Peterburgu i postao ugledni dirigent u Novosibirsku, a zatim i u Permu, dobio je rusko državljanstvo u aprilu 2014.

Stiven Sigal, Foto EPA

Među onima koji su postali ruski državljani ima dosta sportista. U junu 2016. državljanstvo je dobio brazilski fudbaler Mario Fernandez, koji igra u CSKA i za reprezentaciju Rusije. Putin je potpisao ukaz u avgustu 2017, kojim je državljanstvo dobio australijski biciklista Šejn Perkins, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. Bokseru Roju Džonsu mlađem je pasoš uručen 2015. Džef Monson, MMA borac, državljanstvo je dobio u maju 2018. Olimpijski šampion u brzom klizanju na kratkim stazama, An Hjon Su, koga u Rusiji zovu Viktor An, dobio je rusko državljanstvo još 2011.

Natalija Oreiro, Foto EPA

Osetio se uvređenim od strane rukovodstva svoje reprezentacije Južne Koreje, pa se zbog toga odlučio na taj potez. Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. za Rusiju je osvojio tri zlatne medalje.

Ruske pasoše su dobili i mnogobrojni slikari, vajari, pisci... Motivi da se obrate ruskim vlastima bili su različiti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više