SUJETA VELIKIH ZVEZDA BRZO ISTOPILA KREM: U Beogradu i Novom Sadu promovisana knjiga o uticajnoj britanskoj grupi "Krim"

M. Ć

23. 10. 2021. u 22:18

KNjIGA "Kako se krem istopio" niškog publiciste Vladana Stanojevića, o kratkoj (1966-1968), ali značajnoj i uticajnoj karijeri britanskog benda "Krim", koji su činili gitarista Erik Klepton, basista Džek Brus i bubnjar Džindžer Bejker, predstavljena je nedavno u beogradskom "Multimedija mjuzik rekord storu", a zatim i u novosadskoj "Fabrici".

Vladimir Stakić, Vlada Janković Džet i Vladan Stanojević / Foto promo

Na beogradskoj promociji, uz autora, govorili su ugledni rok novinari i, takođe, publiciste, Vladimir Stakić i Vlada Janković Džet.

- Knjiga je pitko napisana, brzo se čita - istakao je Vlada Džet. - Poštovao sam "Krim", ali mi nisu bili omiljeni bend. Mogli su više od toga što su uradili. Kad čitaš ovu knjigu, vidiš zbog čega je to tako ispalo.

Autor knjige vidi pojavu "Krima" kao prekretnicu u odnosu na ono što je bilo pre toga.

- Oni su prethodnica bendova kao što su "Dip parpl", "Led cepelin" - ističe Stanojević. - "Krim" je bila prva supergrupa. Posle njih su počeli da se javljaju "Hambl paj", "Blajnd fejt"... Prvi su počeli da sviraju uživo pesme po 10, 15 minuta. Njihov doprinos rokenrolu je nemerljiv. Lična netrpeljivost je, međutim, dovela do toga da brzo završe sa radom.

Vladimir Stakić je podvukao da je veliki kvalitet knjige to što nije klasična biografija.

- Dopada mi se ugao da to bude roman, pisan u prvom licu. Dobijamo sliku nečega što je svet tada prvio put video kroz tu supergrupu. To je bio skup ogromnih zvezda. Nije bilo nikog ko bi, za njih, udarao glavom u kopačke protivničkih igrača. Zato je i usledio razlaz, posle samo nekoliko godina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više