STRUČNJACI O AKTUELNOM SLUČAJU PIRATERIJE: Krivično su odgovorni svi koji su "Tomu" delili

E. R.

13. 10. 2021. u 20:10

BURA oko piratske, digitalizovane verzije filma "Toma" koja je prethodnih dana nedozvoljeno kružila internetom, ne samo da se ne stišava, već stižu i različite interpretacije toga ko je kriv i ko može da snosi pravne posledice.

Ekipa: Silvana, doktor, Lepa, Drda i Tozovac / Foto Instagram/tomazdravkovic_film

Kako stručnjaci navode - krivično su odgovorni svi koji su dobijene linkove dalje prosleđivali drugim osobama. Piratska verzija filma samo na "Fejsbuku" je tokom vikenda pregledana 200.000 puta, a podeljena više od 3.000 puta.

Brzo se sa reči prešlo na dela. U Kragujevcu je još u nedelju uhapšen muškarac osumnjičen da je na jednoj grupi neovlašćeno podelio link sa filmom. Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal i zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković otklanja sve dileme.

- Onaj ko film "Toma" prosledi samo jednoj osobi ili drži primerke u nameri daljeg prosleđivanja, krivično je odgovoran - poručuje Stamenković. - Već u petak smo imali određene indicije u vezi sa identitetom jedne od osoba koje su širile link. Ona je u petak uhapšena, i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Sada radimo na otkrivanju drugih koji su širili link. Pravo intelektualne svojine se vrlo rigorozno štiti u zemljama Evropske unije. Oni imaju sistem da, kada je preuzimanje filma u toku preko "torenta", lociraju korisnika i automatski šalju tužbu, koja stiže na adresu sa odštetnim zahtevom od više hiljada evra.

Stručnjaci navode da građani Srbije nisu dovoljno upoznati da gledanjem filma putem linka, na telefonu, kompjuteru, ili televizoru, krše autorska prava.

- Krivično delo je i deljenje piratskih fajlova i svi koji su delili sporne linkove filma, dobiće krivične prijave - uverava Vladimir Rajčić, direktor Antipiratske agencije Srbije.

Advokat Nina Vuković je objasnila da su producenti filma "Toma" nosioci autorskih prava:

- Samo uz pristanak autora delo može da se koristi.

Stručnjak u oblasti informacionih tehnologija Marko Mudrinić navodi:

- Ne mogu da kažem da će baš sva lica biti procesuirana, ali važno je otkriti od koga ja to poteklo. Ukoliko ste narezali na neki disk ili stavili na neki USB, bili biste u problemu. Ako ste samo odgledali film, zakonski gledano bili biste u prekršaju i trebalo bi da budete procesuirani, ali treba se fokusirati na to kako je film procurio.

AMERIČKA PREMIJERA 7. NOVEMBRA U ČIKAGU

FILM "Toma" je do sada u bioskopu videlo 600.000 ljudi, a na preksinoćnoj projekciji u Podgorici, glumac Milan Marić koji igra legendarnog pevača, kompozitora i boema, izvukao je šeststohiljaditu gledateljku i uručio joj nagradu. Biografsko ostvarenje o pesniku tuge prikazuje se i u Švajcarskoj, Švedskoj, Luksemburgu, Belgiji, Velikoj Britaniji i Norveškoj, a za 7. novembar zakazana je i američka premijera u velikoj dvorani "Kopernikus centra" u Čikagu, koja prima 2.000 ljudi. U tom gradu proletos je snimljeno osam scena filma o Tomi, a u njima se kao statisti pojavljuju i mnogi naši sunarodnici koji žive i rade u Čikagu. Zdravković je sedamdesetih, nekoliko ključnih godina svog života proveo upravo u Čikagu, gde je napisao svoje najlepše pesme, oženio se Gordanom i saznao da boluje od raka. Premijera će biti u maniru holivudskih, sa limuzinama i crvenim tepihom, a svoj dolazak potvrdili su režiser Dragan Bjelogrlić, glumci Milan Marić, Tamara Dragičević i Petar Benčina, kao i producenti Željko Joksimović i Vladimir Lisinac. Nakon Čikaga, film će biti prikazan i u drugim gradovima SAD.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više