MARATONCI TRČE ZA TOŠETA: Pre 14 godina zauvek utihnuo glas makedonskog slavuja

V. N.

12. 10. 2021. u 14:23

TUŽNA godišnjica biće obeležena u subotu 16. oktobra - tog dana navršiće se 14 godina otkako je u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške poginuo makedonski slavuj Toše Proeski.

Foto M. Anđela

Balkanski Elvis Prisli, kako ga je nazvao "Bi-Bi-Si njuz", napustio nas je u 26. godini, ostavivši nam u nasleđe neizbrisiv trag kao umetnik i čovek.

U spomen na muzičara koji nije želeo da mu skidaju kapu, već da se ponose njime, maratonci će i ove godine trčati memorijalni maraton, od Nove Gradiške u Hrvatskoj, do Kruševa u Severnoj Makedoniji, gde počiva Proeski. Maraton kreće 14. oktobra u 17 časova, sa stadiona fudbalskog kluba Sloga u Novoj Gradiški.

Koliko je veliko srce imao Toše, i kako je uvek pomagao onima kojima je najpotrebnije, govore i njegove reči "Ve sakam site" ("Sve vas volim"). Pevač anđeoskog glasa i tople duše, živeo je za koncerte i razmenu energije sa publikom. Na svom poslednjem koncertu u karijeri, na Gradskom stadionu u Skoplju, 5. oktobra 2007, sa koga je prihod išao za obnovu sto osnovnih škola širom Makedonije, dobio je statuetu Majke Tereze, od istoimene fondacije, u znak zahvalnosti za humanitarni rad. Poklonio ju je majci Dominiki, koja ga je od malih nogu učila o važnosti dobrotvornog rada. Za publiku je te noći imao poseban zahtev - zamolio ih je da sa svojim mobilnim telefonima naprave "zvezdano nebo" i da ne dozvole da se ono ugasi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više