NA "BIR FESTU" SMO KAO MESI NA TERENU: Prljavi inspektor Blaža o pandemiji, letnjoj sezoni, solo albumu...

M. Ćunković

04. 10. 2021. u 10:10

ISKORISTIO je Prljavi inspektor Blaža sa svojim "Kljunovima" minule letnje mesece, poput mnogih svojih kolega, da serijom koncerata i festivalskih nastupa makar malo "zaleči rane" nastale od početka pandemije kovida 19, i priredi publici šou po kom je prepoznatljiv više od 25 godina.

Foto ATA Images

- Prva svirka je, interesantno, bila u Drvaru - priča Blaža, za "Novosti".

- Moto-skup, kod Titove pećine. Tu smo već videli da smo spremni. Dalje su se nizali Ruma, Bačka

Palanka, zemunski "Fest", Novi Sad...

Naravno, i "Bir fest" na Ušću.

- To je još jedna pobeda Blaže i "Kljunova" na domaćem terenu. Tu smo, bukvalno, kao Barselona na "Nou kampu", ali dok je bila sa Mesijem (smeh). Znači, ja sam Mesi. Izašli smo u top formi, nastup je trajao 70 minuta, i bio je neverovatan vrtlog energije - naše, i od strane publike. Jedan od najdražih koncerata u našoj karijeri.

Sezona je, kaže, bila odlična, ali...

- Niko od nas ne zna šta će biti sada. To su sve bile svirke na otvorenom, gde je sigurnost na višem nivou. Sad, u klubovima je znak pitanja, epidemiološka situacija nije baš najsjajnija.

A kad se pomene vakcijacija...

- Ona nije obavezna, mislim da svaki čovek ima svoj izbor. Zemlje koje su odgovorne, kao što je Danska, pokazale su način kako može da se izbori sa virusom.

Blaža odavno najavljuje svoj solo album, drugačiji od onog što radi sa "Kljunovima".

- Sad čekam na red. Damjan Dašić, vođa "Medžik buša", ima svoj studio. Gile tu snima svoj solo album, kao i Zdenko Kolar koji ima sjajan materijal, i ja sam treći. "Medžik buš" će biti osnova. Zvaću mnogo gostiju - jednog na gitari, jednog na klavijaturama, pa jedan vokal... Shvatio sam da sam, praktično, upoznao sve ljude iz sveta rokenrola. I one mnogo starije od mene, i one znatno mlađe.

Na izdanju će biti stare, neobjavljene pesme Blažine prve grupe, "Fiskulturno lane".

- Nastale su 1980. i 1981. godine, ima ih 15. Pored njih, tri numere iz tog perioda su već u repertoaru Blaže i "Kljunova" - "Nema problema", Viva la France i "Ne mogu bez nje".

Videću da li ću i njih da snimim onako kako ih je nekad sviralo "Fiskulturno lane", ili ne, možda je dovoljno i tih 15.

Za pomenuti bend, koji je imao kultni status u Beogradu, ključna je bila 1981.

- Tada je došlo do eksplozije novog talasa u Beogradu. Pored "Idola", "Orgazma" i "Šarla" koji su snimili "Paket aranžman", postojao je i drugi talas "nju vejva" - "Urbana gerila", "Radnička kontrola", "Petar i zli vuci", "Pasta Zizi", "Bezobrazno zeleno", "TV moroni"...

Mi smo bili među njima. Imali smo sjajne nastupe pre grupe "Film" na Kalemegdanu, i pre "Bijelog dugmeta" u Hali sportova u Zagrebu. Interesantno, uvek smo dobijali bis. Mi smo, međutim, posle zajedničkog odlaska u vojsku, koji je uvek tada išao po završenoj srednjoj školi, batalili muziku i upisali fakultete.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više