OVAKO JE GOVORIO O TOMI: Evo ko je bio Ivan, treći brat poznatog pevača

Novosti online 01. 10. 2021. u 13:52

IVAN Zdravković, brat Tome Zdravkovića, preminuo je juče, na dan godišnjice smrti našeg najvećeg boema.

Foto: PRintskrin/ Darko Jasika/ I. Mitić

Nije dovoljno poznato, ali rođeni brat Tome Zdravkovića, mnogo manje poznat od Novice, živeo je u Pančevu. 

Nekadašnji službenik jugoslovenske carine pre nekoliko godina dao je intervju, koji je objavljen na fejsbuk stranici "Praštanje uspeha". U tom razgovoru Ivan je spomenuo kako je razlog Tomine tuge bilo, između ostalog, odrastanje u siromaštvu.

- Mučila ga je beda. Koliko god je on kasnije bio imućan, sjajno zarađivao, težak život iz detinjastva kao da nikada nije izašao iz njega.

Napomenuo je da je Toma bio izuzetno emotivan čovek.

- On je bio baš takav. U vreme kad je pevao i stvarao, to se najbolje osetilo u odnosu sa drugima. Imao je mnogo novca, i pomagao je svima. Nikada nije dozvolio da konobar izbaci neke klince zato što nemaju novca za piće. On bi plaćao svima njima.

Istakao je da je Toma bio dobar brat prema njemu.

- Mi smo jedno vreme živeli zajedno u Beogradu. Bilo je to dobro vreme, ali ni tada nije bilo lako da se čovek zaposli. Ja sam dobio posao na železnici, kao carinik, samo zahvaljujući Tomi. Kad se pročulo da mi je rođeni brat, sve je išlo lakše.

Kao detalj koji je posebno obeležio njihov život ispričao je anegdotu kako je dobio stan.

- Jednom prilikom, predsednik našeg sindikata mi kaže: Ivane, dovedi Tomu da nam peva tokom naše svečanosti i bićeš dobro nagrađen. Kažem to Tomi i, naravno, dođe on, peva. Sutra kažu meni u preduzeću: „Ivane, izvoli ključeve od stana.” Tako je to bilo.

Ivan je istakao da je Toma bio zaljubljive prirode.

- Bio je mlad. Kad bi video neku devojku, lepu, nije mu bilo teško da joj napiše pesmu. Znao je da ode pred prozor neke i da joj peva. Poznata je priča o njegovoj ljubavi prema Danki Novović. Čak je i u Pančevu imao devojku u koju je bio zaljubljen. Sećam se, u Beogradu, sedelo se u „Gradskom podrumu“, preko puta kafane „Sunce“. Tada je to bila čuvena kafana. Tamo je dolazilo mnogo sveta, a on je uz čašicu nalazio inspiraciju za sve. Inače, Toma je voleo da sedi u „Šumatovcu“. Umeo je tamo danima sa društvom da zasedne. Naravno, uglavnom je on sve plaćao.

BONUS VIDEO:

GODIŠNjICA SMRTI TOME ZDRAVKOVIĆA: Govori Dragana Bjelogrlića i Željka Joksimovića

 

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više