"OSVETA" SA TEŽINOM: Sedamdesetih godina Marina je napisala dosta pesama za "Ju grupu"

M. Ćunković

25. 09. 2021. u 09:54

U RANOJ fazi svog stvaralaštva, sedamdesetih godina prošlog veka, značajan deo opusa tada mlade, talentovane autorke Marine Tucaković čine tekstovi koje je napisala za u to vreme takođe nadiruću "JU grupu", kasnije dugovečne velikane ovdašnjeg rokenrola.

SEĆANjE Žika Jelić, Foto Z. Jovanović

Jedan od osnivača legendarnog benda, bas gitarista Žika Jelić, s pijetetom priča o preminulom tekstopiscu.

- Ne znam preko koga i kako smo došli u kontakt sa njom - kaže Žika za "Novosti".

- Napisala nam je dosta odličnih tekstova. Za treći album je napisala skoro sve, kao i za singl ploče. Jedan od njenih prvih tekstova za nas je "Tatica" iz 1971. "Moj tata ima puno para i kola kao san...". Tekst je aktuelan za sva vremena. Jedan od tekstova za koji nisam znao koju težinu ima, i u potpunosti šta to znači kada se čita i kako se doživljava", je onaj za pesmu "Osveta", takođe sa singl ploče. Pokojni glumac Ljuba Tadić, u jednoj TV emisiji gde smo mi svirali, pre nego što ćemo da izvedemo "Osvetu", pročitao je njen tekst. Znao je kako to treba da se pročita, onim njegovim glasom. Shvatio sam, u pravom smislu, značenje pesme, i prihvatio da je mnogo dobar tekst.

Sretala se "JU grupa" tada često sa Marinom, a kasnije, kako veli Žika, sve manje i manje.

- Nismo više ni sarađivali. Ona je bila zatrpana ponudama sa svih strana. Napisala je mnogo kvalitetnih tekstova, kasnije i za izvođače drugog stila. Ostaje mi u lepom sećanju.

Dobar čovek, dobra prijateljica koju život nije mazio. Završilo se kako se završilo.

Najveći hit "JU grupe" iz Marininog opusa je pesma "Opasno", i dan danas neizostavna u set-listi.

- Ona je ostala u repertoaru, ali je malopre pomenuta "Osveta" bila baš hit u to vreme kad je objavljena (1976, prim. M. Ć.).

Žika setno konstatuje:

- Ostaje sećanje na Marinu. Baš smo skoro pričali Dragi i ja kako to u životu biva. Sarađuješ i družiš se sa nekim, pa sve manje i manje, i onda jednog dana čuješ da te osobe više nema.

Pogledajte više