KOMPLIMENTI OD DŽENIFER HADSON: Bojana Stamenov, za "Novosti", pred nastup posvećen Areti Frenklin

M. Ćunković

08. 09. 2021. u 12:00

OBOŽAVAOCIMA Arete Frenklin, koji večeras (20.00) dođu u beogradsku "Kombank dvoranu", veče će biti za pamćenje.

Dženifer Hadson, Foto MGM

Premijerno će, uz ograničen broj posetilaca, biti prikazan biografski film Respect, o kraljici soula koju tumači američka pevačica i glumica Dženifer Hadson. Pre projekcije, pevačica i muzičarka Bojana Stamenov izvešće nekoliko neprolaznih hitova pokojne dive, sa svojim nedavno oformljenim "Bojana Stamenov bendom", fokusiranim na bluz, koji će danas imati prvi javni nastup.

- Oformili smo se veče pred poziv za koncert, kao da smo ga prizvali - priča Bojana za "Novosti".

- Bend čine, uglavnom, muzičari iz Novog Sada i Subotice. Okupili smo se na ideju kolege Gabora Bunforda. On, Aleksandar Banjac, koji, nažalost, više nije sa nama, i ja smo dugo pričali o tom bluz sastavu.

Telepatija je prava reč za ono što se desilo Bojani, u vezi sa večerašnjim nastupom.

- Pričam gitaristi benda kako čekam film i pola sata kasnije - zvoni telefon. Bila sam u fazonu - ovo je neverovatno. Ispričam im priču i kažem im "Ne mogu da verujem da me zovete". Ništa nije slučajno. Ima tih paralela, mene su prozvali "srpska Areta Frenklin", pa je, valjda, sve to prirodno usledilo.

Naša pevačica je fan glumice i pevačice Dženifer Hadson, i prati je na "Instagramu", a interesantno je da postoji i povratna reakcija.

- Kad sam se pojavila u emisiji "Ja imam talenat", pojavila se i ona (u američkoj verziji, prim. M. Ć.), pevajući pesmu Arete Frenklin. Ja sam u finalu pevala Aretinu pesmu, Dženifer je pobedila na takmičenju. Neko je na "Tviteru" postavio moj nastup i označio Hadsonovu, a ona ga je prokomentarisala. Kad sam videla, vrištala sam od sreće. Film sam dugo čekala jer je bio  stopiran zbog korone. Dženifer je jedina koja može da iznese tu ulogu.

Foto ATA Images

Umetnica moćnog glasa se, kaže, od početka pandemije posvetila sebi i onome za šta je ranije koristila izgovor da nema vremena.

- Gledala sam koncerte, slušala muziku - navodi Bojana.

- Malo sam se vratila sviranju, to dugo nisam radila. Javnost me više zna kao pevačicu. Čitala sam knjige, bila sa porodicom... Korona, možda, i nije tako loša za filtriranje prijateljstava, poznanstava.

Tužan deo je što je mnogo kolega otišlo - što starijih, što mlađih. Tri-četiri meseca je bio baš loš period, umirali su na nedeljnom nivou. Sa nekima sam blisko sarađivala, neke dugo nisam videla ali smo se redovno čuli. Posle tog perioda, shvatili smo da moramo da se pridignemo i da nastavimo da sviramo.

Srećna je Bojana i što je poradila na svojoj liniji, skinuvši kilograme.

- Na početku korone svi su nešto kuvali, spremali, tražili neku utehu. U jednom trenutku sam prelomila, okrenula se sebi i zdravijoj ishrani. Nije to nikakav spektakularan režim, već, jednostavno, izbaciš neke stvari iz života, a ubaciš neke nove. Promena se vidi, a najbitnije je da se osećam lepo i da mi prija što sam malo smanjila kilažu. To je nešto što nije vezano za izgled. I dalje želim da pevam, na sceni (smeh), i da bi se to realizovalo, mora da se vodi računa o zdravlju.

Areta prodala više od 75 miliona albuma

KRALjICA soula Areta Frenklin, koja je preminula 16. avgusta 2018. u 77. godini, od raka pankreasa, jedna je od najuglednijih pevačica u istoriji američke muzike. Pevanju su je od rane mladosti podučavale zvezde gospela Mahalija Džekson i Klara Vord, a imala je glas u rasponu od četiri oktave. Jedan od njenih prvih hitova iz 1967, Respect, po kom je nazvan film, postao je himna pokreta za prava Afroamerikanaca u SAD, a priznanje joj je odao i Martin Luter King.

Foto EPA

Slavu, koja je stagnirala krajem sedamdesetih, Areta je vratila ulogom u filmu "Braća Bluz". Status večnih su stekle i pesme (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Think, Chain of Fools, Freeway of Love... Dobila je čak 18 Gremija uključujući onaj za životno delo, kao i Nacionalni orden za umetnost, Predsednički orden slobode i članstvo u Kući slavnih rokenrola. Sa više od 75 miliona prodatih ploča, Frenklinova je i dalje jedna od najbolje prodavanih muzičkih umetnika svih vremena.

Pogledajte više