NISMO JEDINI KOJI POMERAJU GRANICE: "Buč Kesidi", za "Novosti", pred večerašnji koncert na Kalemegdanu

V. M. P.

30. 08. 2021. u 10:36

NA platou kod spomenika Pobedniku na Kalemegdanu, danas i sutra biće održani "Urban sešens" koncerti.

Foto Tanjug

Večeras će nam se predstaviti pančevački indi-rok-elektro-disko duo "Buč Kesidi", koji čine Luka Racić (gitarista i vokal) i Zoran Zarubica (bubnjar i vokal), dok je zvezda sutrašnje večeri Marko Luis sa svojim gostima. Ulaznice koštaju 1.250 dinara i 1.500 dinara (VIP).

"Buč Kesidi" postoje od 2014. ali su popularnost stekli drugim albumom "Euforija" i otada su veoma traženi. Nedavno im je pošlo za rukom da za samo nekoliko sati rasprodaju tri koncerta u Zagrebu, pa su zakazali nove datume u tom gradu, za 4. i 5. septembar. Večerašnji koncert ovom dvojcu biće prvi veliki u srpskoj prestonici. Na pitanje šta spremaju Beograđanima, za "Novosti" kažu:

- Svirali smo dve rasprodate sale "Amerikana" Doma omladine i beogradska publika zna šta da očekuje od nas. Sama lokacija je veoma zanimljiva i mi ćemo prirediti malo drugačiji repertoar nego što je do sada to bio slučaj na festivalima. Spremili smo i dva mlada autora kao specijalne goste, Luka Rajić i Fantom će nastupiti pre nas. A mi ćemo standardno ponuditi dobar provod i šljokice.

* Kako objašnjavate pomamu Hrvata za vašim koncertima u Zagrebu? U skorije vreme, pre vas, od srpskih bendova to je pošlo za rukom samo S.A.R.S...

- Za sada smo prodali tri koncerta u Zagrebu i zakazali još dva. Kažu da je poslednji put, doduše u malo većem kapacitetu, to uradila grupa "Azra" sa sedam koncerata, ne da se poredimo sa njima. Interesovanje publike se poklopilo, a mi želimo da nastupama i biće nam lepo da ostanemo nedelju dana u Zagrebu. Drago nam je da smo tako prihvaćeni u Hrvatskoj, ali i širom regiona. Svakako ćemo se potruditi da opravdamo sva očekivanja.

* Da li više volite festivalske svirke, kao na ovogodišnjem "Egzitu" ili samostalne koncerte?

- I jedno i drugo ima svoj fazon. Festivali su dobar način da testirate svoj nastup, jer tu dolaze i ljudi koji ne slušaju samo vašu muziku, pa morate i njih da zainteresujete. Festivali su strava prilika da upoznamo i druge izvođače iz regiona čiju muziku pratimo, i da vidimo njihove nastupe. Sa druge strane, samostalni koncerti nam daju priliku da sami organizujemo sve, od scenografije do satnice nastupa, u tom smislu je napornije, ali i ume da bude dosta više po našoj meri i kako smo zamislili da publika treba da doživi naš koncert. Ukratko, festivali su kao da si na nečijoj žurci, a solo koncerti kao da sam praviš žurku - može da se desi na različite načine, ali na kraju dana ako je bila dobra žurka, onda je žurka bila dobra. To je jedino bitno.

* Albumom "Euforija", kao i dokumentarcem, nametnuli ste se kao predvodnici nove generacije alternativne scene?

- Ima puno bendova koji na sceni pomeraju stvari i nismo jedini. Bitno je da scena postoji i da jedni druge guramo i motivišemo, da pomeramo granice i izlazimo iz zone komfora. To se zove zdrava konkurencija i jako je bitno u svakom poslu. Mislimo da je svaki metar medijskog prostora koji osvojimo, ili svaki koncert, festival, dalji put za neke nove bendove i autore. Ako ništa drugo, da im pokažemo da je to moguće. Tu negde vidimo svoju ulogu i odgovornost.

* Da li je vreme za treći album?

- Dolazi. Nećemo žuriti sa albumom, ali već od kraja ove godine ulazimo u fazu trećeg albuma.

Pogledajte više