ZA NOVI SAD ME VEŽU I KAFANE: Vlatko Stefanovski, za "Novosti", posle nastupa na "Tamburica festu"

S. BAJIĆ

24. 08. 2021. u 10:46

VEZA sa Novim Sadom, neraskidiva, gotovo pola veka. Ne samo zbog činjenice da je tu "Leb i sol" snimio prvi album 1977. godine u "Studiju M" i održao prvi zvaničan koncert van Skoplja, već zbog čestih nastupa i druženja u "Spensu", Srpskom narodnom pozorištu, Sinagogi, sportskim halama i sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Foto N. Stojanović

Vlatko Stefanovski (64) je ponovo, po ko zna koji put, oduševio novosadsku publiku, nastupom na "Tamburica festu". Razmenom energije sa fanovima, kao i nastupom sa triom, u pratnji tamburaša, bio je prezadovoljan.

- Očigledno je Novi Sad ispekao festivalski zanat zbog svih tih festivala, od "Egzita" do "Tamburica festa", jer su infrastruktura i organizacija na zavidnom nivou od ulaska, do scene, bekstejdža, osvežavajućih pića, razglasa, svetla - kaže, za "Novosti", Stefanovski.

- Navikli smo malo partizanski da radimo, ali ovde je sve bilo na visokom nivou i kada je sve namešteno, onda je na tebi da daš maksimum, pa izvoli, pokaži se.

Njegov trio, u kom su još Vlatkov dvadesetogodišnji sin Jan na bubnjevima i četiri godine stariji Ivan Kukić na "šestožičnoj" bas gitari, pobrao je ovacije veoma dobro poznatim kompozicijama i jednako tako, vrhunskim umećem gitarskog maga:

- Zadovoljan sam, veoma zadovoljan svirkom, nastup je bio izvanredan, Ivan i Jan fenomenalni, gosti odlični, tako da nemam primedbe. Tamburaši iz orkestra "Velos" su zaista bili odlični i fino smo energiju razmenili na sceni. Jedva čekam da vidim taj snimak koncerta na televiziji, da ga još jednom doživim.

Za Novi Sad Vlatka vežu i uspomene iz kafane u kojoj je pre više od tri i po decenije imao priliku da sluša legendu tamburaštva, neprevaziđenog Janiku Balaža, kao i prijateljstvo sa prerano preminulim kantautorom, Đorđem Balaševićem.

- Želim da moja tradicija dolazaka u Novi Sad, u kom imam mnogo prijatelja, ostane kao neka tajna veza - dodaje Stefanovski.

- Urednici Radio Novog Sada su nas 1977. primili kao svoju decu. Tada je počelo. Gledao sam Janiku Balaža i njegove tamburaše, njegov bend i to je bilo "vau" iskustvo, fenomenalno. Mnogo mi je žao zbog preranog odlaska Balaševića, pogodila me je ta vest.

On je svojim opusom precizno opisao geografiju i mentalitet, ostavio saundtrek Novog Sada i Vojvodine. Ljudi odlaze ali taj opus ostaje.

Život je kratak, umetnost ostaje.

KORONA ZBUNILA ČOVEČANSTVO

- PANDEMIJA je donela samo otežavajuće okolnosti i stavila pod upitnik mnogo toga, pa je čovečanstvo zbunjeno - kaže Stefanovski.

- Zatvorio sam se, snimio album "Taftalidže šafl" o mojoj mladosti i kraju u kom sam odrastao. Polako i dugo ću ga promovisati, jer su pred nama živi koncerti. Predstaviću ga i u Novom Sadu, u "Spensu", Srpskom narodnom pozorištu, ili možda na otvorenom, u centru grada.

Pogledajte više