DIREKTORKA DALA OTKAZ I POSTALA KUVARICA: Katarina Samardžić Keti, TV autor emisija o kulinarstvu

MAJA JEŠIĆ

13. 08. 2021. u 15:46

ZA Katarinu Samardžić - Keti, kako je svi zovu, publika kaže da je najzabavnija, najseksi, žena sa najboljom energijom od svih autora emisija o kulinarstvu na ovim prostorima.

Foto Promo

Nije bilo lako izboriti se za sve te epitete u ogromnom broju emisija o kulinarstvu koje su preplavile domaće i strane, i specijalizovane i mejnstrim TV kanale širom regiona. Kada pitate gledaoce zašto baš najviše vole "svoju Keti", kažu da je neposredna, prirodna, da ima odličan smisao za humar, pomalo luckasta, atipična, da uz nju uživaju o pričama o gastronomiji i sjajnim receptima koje nudi publici.

Ova neobična mlada dama napustila je mesto direktora marketinga i prodaje u jednom od vodećih lanaca prehrambene industrije, i kancelariju s laptopom zamenila varjačom i šerpom u TV studiju, plešući u neobičnom mizanscenu pred gledaocima svoju priču o hedonizmu. Kažu da "sa ekrana" emituje radost življenja. Za ovaj broj "TV novosti" želeli smo baš takvog gosta.

* Na Kičn TV uspešno radite emisiju sa najpoznatijim kuvarom iz Bosne i Hercegovine, Vjekoslavom Kramerom, koja se jednostavno zove "Vjeko i Kety". Emisija je vrlo gledana. Kako je došlo do saradnje vas i Vjeka?

- Ideja je nastala u okviru produkcijske kuće Advance. Svi su unutar produkcije prepoznali da bi se naše energije dobro uklopile i bili su u pravu! Vjeko je divan čovek i veliki profesionalac i zaista sam puno naučila od njega kroz posao. Nadam se da je ovo samo prvi u nizu serijala.

* Nazivi vaših emisija su "Ljubav", "Deca u kuhinji", "Muškarci u kuhinji", "Starac u kuhinji", "Dolazi nam prijateljica vegetarijanka", "Idemo na izlet", "Reciklaža hrane od juče", "Krsna slava", "Gosti stranci", "Pospremanje stana", "Žurba"? Reklo bi se da vam je svakodnevni život bio prava inspiracija?

- Apsolutno jeste. Naravno, pre početka snimanja dobro smo se upoznali i shvatili da imamo vrlo slične poglede na život i slična interesovanja. Oboje smo želeli da nas gledaoci bolje upoznaju kroz našu kreativnost i emisije, tako da je fokus više bio upravo na našim pričama i humoru, i bilo je jako zabavno.

Foto Promo

* Da li vam je neka od ovih emisija, živopisnih naziva, ostala u posebnom sećanju?

- Skoro pa svaka! Mnogo smo se smejali svakog dana i za svaku emisiju sam zaista posebno vezana, ali omiljena mi je definitivno ona o običajima, u kojoj smo čak i kolo "opleli" po studiju, i taj deo je i ostao u emisiji! Isto tako i ona u kojoj pričamo o egzotici. Tada je u studio došla moja prijateljica, samo da nas vidi, a mi smo je spontano uveli na set iz razloga jer je jedna jako egzotična žena sa divljim kovrdžama na glavi i učinilo nam se da je to dobra ideja... Tako je i bilo!

* Ko od gostiju je na vas ostavio najintezivniji utisak?

- Uuhh, teško pitanje. Na primer, moj reditelj Ivan Nikolić. Još uvek, čak i kada je neka prilika za kuvanje za prijatelje, nekako se uvek izvučem, tako da on sprema hranu jer, eto, i posle 5 godina ja i dalje imam tremu od njega. Ubedljivo najstrožiji kritičar moje hrane, ali i neko ko je možda i jedini, u početku, u mene verovao, tako da pretpostavljam da je moj strah od njegovog suda apsolutno opravdan i nešto što će ostati zauvek! Ali to je dobra stvar, jer me taj sud samo tera da uvek budem bolja verzija sebe. A Boga mi i on... me tera(smeh)!

* Za kraj jeseni spremate novi projekat, koji će se zvati "Keti sa profesionalcima". Možete li nam nešto više reći o konceptu projekta i gde će se emitovati?

- To je za mene do sada definitivno bio najveći izazov. Izabrali smo nekoliko zanimanja ljudi i spojili način njihovog života s hranom. Ja ću pokušati "da uđem u cipele" tih profesionalaca, da pokušam da budem u njihovoj koži, radim njihov posao, a za uzvrat ću im spremiti hranu, kao zahvalnost za stečeno znanje. Ne smem više ništa da kažem osim da sam kuvala i na otvorenom, po snegu u januaru i da sam definitivno iskusila ekstremne uslove za kuvanje, i nadmašila sebe! Po prvi put sam u životu pomislila "ja ovo možda neću moći", ali onda sam pogledala u ljude ispred sebe koji čvrsto drže stative i ne mrdaju i bilo me je sramota što sam to i pomislila. Krimi, Mastilo, čika Mićo, Ivane, pravila sam se hrabra, evo sada vam javno priznajem. Ovo mi je do sada najdraži, ali i najteži projekat i definitivno priželjkujem da to bude prva asocijacija na mene u budućnosti. Emisija će se emitovati svakako na Kičen TV i hvala svim kolegama što su izdržali sve muke i prepreke sa mnom i što niko nijednom rekao - "Ovo je nemoguće!".

Foto Promo

* Neumorno radite, i trenutno snimate novi format koji će se emitovati na Telegraf TV. O kakvom je projektu reč?

- E da, i to je novo! Na Telegrafu sam počela da radim emisiju koja se zove "Mojih Top 5". Za prvih mojih top 5 odabrala sam kuvare koji su meni iz raznih razloga bili interesantni. Dakle, očekujte da to definitivno bude moja preporuka u vidu reportaže u raznim pravcima! Biće tu i mojih top 5 namirnica, specijaliteta, možda i domaćina Srbije... Svašta nešto spremamo! Takođe, snimila sam i serijal o pet najstarijih kafana u Beogradu i sve to kreće u emitovanje na Telegrafu početkom septembra, što znači - nema odmora!

* Da li postoji format, koncept emisije koji priželjkujete, koji bi voleli da radite?

- O, da. Već se rodila jedna ideja koju trenutno razrađujem i koju ću prezentovati svojoj produkcijskoj kući Advance u septembru. Naravno, vezana je za kuvanje, ali i mnogo toga zanimljivog osim kuvanja. Pokušaću da spojim hranu i aktuelne teme u zemlji, i imam goste koji su specijalisti iz oblasti koje ću obrađivati. Ovo je ekskluzivna informacija, prvi vi saznajete.

* Šta vam je profesionalni san, i kao TV autora i kao "čarobnjaka sa varjačom", i ima li nešto za čime žalite?

- Kao TV autora, naravno, nacionalna frekvencija, mislim da zaslužujem priliku, a kao "čarobnjaka sa varjačom" jedan splav sa 4-5 stolova. Ja sam se ostvarila kao majka, sin je već veliki srednjoškolac i za koju godinu bih volela da se povučem na neki splav, da kuvam šta mi se kuva i dočekam i penziju tu. To je sve što želim. Nemam velike snove, makar ne neostvarive... A opet, kad je čovek ispunjen, nebo mu je granica, tako da nikad se ne zna! Da budem iskrena, kako mi sin raste i sad je već momak, bude mi žao što nisam rodila više dece. Mada je meni moja bivša svekrva do skoro znala da kaže da rađam, al` eto, ja nikako da upoznam takvu svekrvu kao što je ona opet... i ništa(smeh).

* Zašto ste napustili siguran direktorski posao i potpuno se okrenuli kulinarstvu?

- Znate kako, zbog ljubavi čovek svakakve gluposti pravi (smeh). Šalim se. Pa, eto, kuvanje je bila moja strast i način da se borim protiv stresa koji mi je tadašnja pozicija donosila. U jednom trenutku, sasvim slučajno, kroz posao sam upoznala Lepog Brku, on me je pozvao na kasting za Kičen TV i tu sam doživela ljubav na prvi pogled, ili bolje da kažem zalogaj! Sada Kičen TV doživljavam kao svoju kuću, a kolege kao članove porodice. Tačno se sećam trenutka kada sam sebi rekla da je to ono što ja želim da radim, a ubrzo sam to saopštila i ljudima oko mene. Naravno, za sve je to bio šok, jer sam u tom trenutku bila na korak od vrhunca karijere, ali u dubini duše, mučila sam sebe. Džaba sve, kada niste srećni. Verovali ili ne, naišla sam na veliku podršku ljudi oko sebe, a najveću sada dok je korona bila u punoj snazi, davao mi je bivši muž! Verujte mi, imam najboljeg bivšeg muža na svetu, koji često zna da me izrezili tako pred ljudima, ali iz milošte, i da kaže kako sam ja naučila da kuvam tek pošto sam se razvela (smeh)!

* Šta radite u slobodno vreme, kako se opuštate?

- Ranije sam kuvala, a sada (smeh), pa trudim se da uhvatim mog srednjoškolca da popričamo kao "dve odrasle osobe" kada je njemu do toga, šetam psa, volim da odem na pijacu, pogledam neku seriju... Ali jedino što mi fali da bih baš skroz popunila to slobodno vreme je moja nana. Kad bih Trstenik mogla da nekako privučem blizu Beograda, to bi bilo najbolje, jer mi nana tamo živi, a najkvalitetnije potrošeno slobodno vreme je definitivno pored nje. Ona mi ugađa, ona me najlepše zagrli i, eto... baš mi mnogo nedostaje.

Foto Promo

SEKS BOMBA, GOLUBAC, VOĆKE I KOKOŠKE

* KAŽU da ste idealna žena, kuvate, zovu vas i Merilin Monro s varjačom, voli vas publika, a koga vi volite?

- Poslednjih nekoliko godina zaljubljena sam u svoj život, u svoj posao. Da, zamišljam često sebe sa nekim kroz desetak, petnaest godina, kako tamo negde kod Golubca hranimo kokoške, kalemimo voćke i svašta nešto, pa valjda neću ostati sama, nadam se! Bude glupo kad čovek dođe u neke zrelije godine i budi se sam. Ima i za Đuru kapa, nego se kapa otima, ali rešiće se to sve valjda samo od sebe! Evo, zvezde neka pomognu, nek se javi neki astrolog da mi kaže, ako ništa drugo (smeh).

Pogledajte više