ZAGRMELO SA PETROVARADINA: Počeo 20. Egzit!

S. Bajić

08. 07. 2021. u 20:29

ZATRESLE su se zidine “Gibraltara na Dunavu”. Tačno u 19. časova, otvorene su kapije Petrovaradinske tvrđave što je bio znak za početak jubilarnog 20. Egzita na kojem će do nedelje, 11, odnosno do ponedeljka, 12. jula, ujutro, da se na gotovo 20 bina i zona predstave svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde.

foto: N. Karlic

Najpre je zagrmelo sa “bine ujedinjenja”, gde su već dvadesetak minuta po otvaranju kapija nasupili Norveška šuma. Na ostalim binama, u to vreme se hvatao zalet za burnu i ludu noć koja obećava sjajnu žirku i ples do zore.

Hej Egzit pleme, festivalske kapije su otvorene i vrlo brzo, nakon svega što smo prošli, ponovo ćemo biti zajedno u našoj voljenoj Tvrđavi. Verujem da ćemo svi morati da protrljamo oči kako bismo bili sigurni da ne sanjamo. Već mogu da osetim da će nas energija svih nas ujedinjenih vinuti u višu dimenziju postojanja. Pripremite se za doživljaje koji nikada do sada niste imali. Pripremite se za to da promenite vaše živote na bolje. Zaboravimo naše strahove i strepnje, otvarajući se za energiju slobode i veru da kada smo ujedinjeni možemo sve. Da možemo promeniti svet – tim rečima se putem društvenih mreža posetiocima ovogodišnjeg Egzita obratio Dušan Kovačević, osnivač festivala.

Festivalska atmosfera na novosadskim ulicama, počela je još u prepodnevnim časovima, a posebno ukampu, upriličenom na najlepšoj dunavskoj plaži “Štrand”, koji je prve posetioce primio u sredu.U svom jubilarnom, 20. izdanju, organizatori smotre svetskih, regionalnih i domaćih muzičkih zvezda očekuju i obaranje rekorda po broju posetilaca, s obzirom na to da četvorodnevnih ulaznica više nema u prodaji kao i da su smeštajni kapaciteti u Novom Sadu dupke puni. Po izveštajima Turističke organizacije grada, veliki broj turista iz regiona, koji se ovih dana javljaju na informacione punktove i raspituju za posete znamenitostima, “začinjen” je i gostima sa drugih meridijana, iz SAD, Nemačke, Belgije, Francuske, Španije, Italije, Turske, Izraela...

Foto D. Dozet

-Došao sam pre dva dana, smestio se u hotel sa tri zvezdice, ali kada sam čuo da će ipak biti organizovan smeštaj u kampu na Dunavu, otkazao sam luksuz i podigao šator za

iznajmljivaanje- kaže Ozgur Ugorđan iz Turske, koji je iz Istanbula dopitovao avionom i to isključivo na Egzit.- Bio sam dva puta na Petrovaradinskoj tvrđavi, volim taj ambijent, mnoštvo bina, može mnogo toga dobrog da se čuje i vidi. Ipak, dens arena i mejn stejdž su glavni za mene, jer tamo nastupaju moji favoriti. Jednako je dobro i u kampu, gde ima mnogo društva i non stop pravimo neke doživljaje.

Anuk Kurtoa iz Belgije je takođe sa društvom doputovao u Novi Sad a, kako kaže, prethodno su se dobro informisali o epidemiološkoj situaciji.

- Sve smo videli na društvenim mrežama, pročitali na Egzitovom sajtu kakva je procedure i smatram da smo bezbedni po pitanju Kovida 19. Jer, kao i na ulasku u Srbiju, tako i prilikom podizanja festivalskih narukvica, pokazali smo sertifikate koji potgvrđuju da nismo zaraženi a znamo da to moraju da učine svi poseioci.

Došli smo da se dobro zabavimo a inače smo prvi put u Srbiji. Još nismo stigli da vidimo grad ali smo čuli da ima sjajnih restorana-kaže Anuk.

Danas, pre 19 časova, međutim, nije bilo gužve na ulazu iako su organizatori apelovali na posetioce da dođu ranije kako bi se izbegao zastoj na kapijama. Izostale su i kolone pešaka koje prelaze most Varadinsku dugu, pa se očekuje da će kapaciteti biti popunjeni pred ponoć, odnosno pred tradicionalni vatromet.

BEZ VIRUSA 4.120 TESTIRANIH

Zahvaljujući temeljnoj organizaciji i brzim procesima elektronske provere kodova na Digitalnim zelenim sertifikatima i anitgenskim testovima, proteklih dana ni na jednom mestu nije bilo zastoja. To ističu organizatori iz Egzit tima i naglašavaju da je prvog dana medicinsko osoblje Doma zdravlja na Novosadskom Sajmu obavilo 4.120 antigenskih testova, i nijednom posetiocu nije utvrđeno prisustvo virusa.

CENE

Na raznim štandovima prodaju se suvniri pa tako originalne Egzit majice koštaju 1.699 dinara sa raznoraznim aplikacijama, Kurtoš kolači su 300 dinara, “vegapčići” odnosno ćevai za vegane su 400 i 500 dinara a točeno pivo košta 264 a u limenci 349 dinara.

U PETAK NA EGZITU

U petak, 9. jula na mejn stejdžu će nastupiti Sabaton, Lejdi Li, Nemesis, Van Gog... na dens areni Pol Kalkrener, Maseo Pleks, Marko Nastić, Rani... na fjužn bini Amira Medunjanin, Ateoist rep, Goblini, Instant karma...

Pogledajte više