POČINJE "EGZIT"! Na Petrovaradinskoj tvrđavi večeras startuje najveći muzički festival u Evropi

S. BAJIĆ

08. 07. 2021. u 12:10

DANAS U 19 časova, kada se otvaraju kapije Petrovaradinske tvrđave, počeće jubilarni, 20. festival "Egzit" na kojem će se do 11. jula, na 15 bina, predstaviti umetnici svetske i domaće muzičke scene.

Foto N. Karlić

Najveće plesalište na Balkanu "dens arenu", otvoriće Šarlota de Vit, a rođendan "Egzita" uveličaće Dejvid Geta, Snejk, "Sabaton", Pol Kalkbrener, Tajga, Solomun, Ameli Lens, Roni Sajz, Satori, "Lajbah", Amira Medunjanin, "Hladno pivo", Senidah... Javni servis prenosiće svake večeri na RTS2, od 22.30 do 5.30 časova, najatraktivnije koncerte sa tri najveće bine - glavne, dens i fjužn.

Večeras na programu

NA glavnoj festivalskoj bini, žili kucavici festivala, večeras će nastupiti di-džej Snejk, "Buč Kesidi", "Hladno pivo", Senidah i "Nemi pesnik". "Dens arenom" gospodariće Šarlota de Vit, Ameli Lens, Tijana T. i Ilija Đoković, dok na fjužn bini nastupaju Marko Luis, "Helem nejse", Vojko V., Fran Palermo...

Ameli Lens, Foto Arhiva

Marko Luis, Foto Arhiva

Di-džej Snejk , Foto EPA

U Novi Sad juče je pristigao veći broj gostiju, koji su se mogli videti na mestu za preuzimanja festivalskih ulaznica. Devetorica mladića iz Italije, Isak, Alesandro, Luka, Leonardo, Nikoli, Frederiko, Đakomo i Antonio, predvođeni Predragom, koji od rođenja živi u Veneciji, doputovali su juče ujutro kombijem i smestili se u Šajkaš, u kuću Predragovih babe i dede. Prvi put su u Srbiji, prvi put idu na Petrovaradinsku tvrđavu namerni da se dobro provedu.

- Na granici nije bilo problema, a testove smo uradili u Italiji - rekao nam je Leonardo (19).

Foto N. Karlić

Predrag Gerić (20), Srbin iz Venecije, nagovorio je prijatelje da posete Srbiju i obećao im sjajan provod:

- Znam sve o "Egzitu" i presrećan sam što smo svi zajedno došli iz Italije. Smestili smo se kod mene u Šajkašu, a na Petrovaradin ćemo svakodnevno kombijem. Favoriti su nam Ameli Lens i Šarlota de Vit.

Amerikanac Endrju iz Arlingtona (Virdžinija), prvi put je u Srbiji i ističe neposrednost i gostoprimstvo Novosađana.

- Hteo sam da kupim flašicu sa vodom, ali nisam promenio novac, pa mi je jedan mlađi par, videvši da sam gost iz inostranstva, kupio vodu. Neverovatan gest i hteo sam da im se zahvalim, ali nisu sačekali da promenim novac - kazao nam je Endrju, koji posle "Egzita" ide preko Budimpešte za Prag.

Italijani devetorica mladića prvi put na "Egzitu", Foto N. Karlić

Moskovljanka Marija je u Novi Sad stigla iz Crne Gore, a smestila se u jednu od vila sa bazenom na periferiji grada.

- Isplanirala sam sa prijateljima putovanje i ranije rezervisala smeštaj, koji uz popust dnevno iznosi 40 evra - veli Marija.

- Bila sam u Srbiji u nekoliko navrata a prvi put sam u Novom Sadu. Očekujem dobar provod u dens areni, "uz Solomuna".

KAMP OTVOREN

"EGZITOV" kamp ipak će i ove godine biti deo smeštajne ponude. Zbog produženja ispitnih rokova na Univerzitetu u Novom Sadu, ranije obećan i najavljen smeštaj u studentskim domovima, izostao je. Zato je Krizni štab dao dozvolu za postavljanje kampa na Štrandu, najlepšoj plaži na Dunavu, koji je juče otvoren i radiće do 13. jula. Kapacitet kampa, limitiran na 750 ljudi, popunjen je.

* * * * * * * *

ALEKSANDAR VULIN OBIŠAO TVRĐAVU UOČI FESTIVALA

Uživajte, ali, bez droge

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je Petrovaradinsku tvrđavu gde će biti održan "Egzit", naglasivši da će policija dati sve od sebe da posetioci budu bezbedni.

Foto MUP

- Upozoravamo sve posetioce da ne uzimaju narkotike - poručio je Vulin. - Sprečićemo, koliko god možemo, konzumiranje droge, svakog dilera ćemo uhapsiti, a kako je konzumiranje droge krivično delo, učinićemo sve da im to otežamo. Dođite, provedite se, uživajte u muzici, ali nemojte se drogirati. Ne postoji nijedno opravdanje da se drogirate, da otrujete neko dete drogom, da upropastite svoj ili tuđi život tako što ćete na "Egzitu" učiniti nešto jako glupo zato što ste bili drogirani.

Ministar je kazao da će policija svakog koga pronađe, bez obzira da li je diler ili konzument droge, kazniti u skladu sa zakonom:

- Policija će učiniti sve da smanji količinu narkotika, a svako koga pronađemo, bez obzira da li je diler ili konzument, završiće u zatvoru i biti kažnjen.  Lj. P.

Foto MUP

Pogledajte više