JUGOSLOVENSKI FENOMEN KOJI JE "OKUPIRAO" EVROPU: U Pirotu održana promocija knjige o bendu "Lajbah"

V. Ćirić

11. 06. 2021. u 23:26

MONOGRAFIJA posvećena kultnom eks-ju bendu "Lajbah", "40 godina večnosti", autora Teodora Lorenčiča, promovisana je u sali Doma kulture u Pirotu.

Vladimir Veljković, Teodor Lorenčič, Momčilo Đurđić / Foto V. Ćirić

Slovenački bend je svojom muzikom, koja je, u vreme kada se pojavila, bila daleko ispred vremena, pokrenuo čitavu revoluciju, i postao pravi planetarni fenomen. Monografija je i autorizovana od strane benda, a prvi put u njoj su predstavljeni mnogi do sada nepoznati fragmenti iz istorije ovog fenomena koji i dalje traje.

- Monografija se bavi najranijim razdobljem "Lajbaha", od 1980. do negde 1987. godine - napomenuo je Lorenčič. - To razdoblje u radu benda je i najnepoznatije, o njemu se i namerno nije pričalo. U njoj su objavljene fotografije sa legendarne turneje pod nazivom "Okupirana Evropa" iz 1983. godine. Ta turneja je predstavljala proboj "Lajbaha" u Evropu, pa time i u svet. Reč je o 18 rolni filma - negativa, koje sam ja bio zagubio, a pronašao sam ih slučajno u kutiji za cipele kada sam se decembra 2018. godine selio za Beograd. Ne znam kako se to tamo našlo, ali sam te negative digitalizovao i tako je i spasen jedan deo istorije benda koji je predstavljen u ovoj monografiji.

Po njegovim rečima, u knjizi je pojašnjen i nastanak "Lajbaha", a tu je i manifest u 10 tačaka na slovenačkom i srpskom, i priča o pomenutoj turneji.

- Napisao sam tu priču kao svojevrstan putopis, ili, kako se to kaže, "roud muvi", jer je bend u mesec i po dana prešao 6.000 kilometara, održao 18 koncerata u 17 gradova. Veoma interesantno se čita, a ima tu i ljubavnih storija i nekih stvari koje do sada niko nije znao.

Književno veče vodili su novinar TV Pirot Vladimir Veljković i Momčilo Đurđić.

Pogledajte više