"ETIDA" OD MILION PREGLEDA: Pijanista Stefan Đoković o uspehu svog modernog spota za Šopenovo delo

B. Jovanović

06. 06. 2021. u 10:41

PIJANISTA, tenor i modni kreator Stefan Đoković, nedavno je snimio moderan spot za klasičnu numeru, Šopenovu "Revolucionarnu etidu", koji je na "Jutjubu", za nepun mesec, imao više od milion pregleda. I sam iznenađen brojem pregleda, ovaj tridesetogodišnji multimedijalni umetnik objašnjava, za "Novosti", kojom tehnikom je spot snimljen.

Foto promo

- Pod nazivom "Šopenova revolucija" spot je snimljen na najvišem produkcijskom nivou kao spoj arhaičnog i modernog, efektne rasvete i ambijenta kao i same virtuoznosti i izražajnog sviranja, čime sam želeo da na najbolji način približi publici klasičnu muziku - kaže Đoković. - Spot počinje kao crno-beli, mirniji, a kako vreme protiče korišćeni su širi kadrovi, više rasvete i u jednom trenutku se javlja i boja kao neki vid katarze i simbolične pozitivne poruke.

* Kome ste i šta hteli da poručite spotom?

- Zadatak umetnosti je da prkosi negativnim događanjima u vremenu u kojima nastaje, a cela ova situacija uticala je na globalno plasiranje umetnosti. Prethodne godine otkazani su gotovo svi koncerti, te sam želeo da smislim novi način da se muzički i scenski izrazim i da, kao do sada, to učinim na najvišem nivou. Smatram da je ovo put da se svima približi klasična muzika jer je ona ipak nešto što opstaje vekovima, i za to postoji razlog. Reakcije ljudi svih uzrasta bile su sjajne, a meni je želja, i zadatak kao umetniku, da klasičnu muziku promovišem.

* Da li vas je iznenadio broj pregleda na "Jutjubu"?

- Istina je da sam se nadao dobrim reakcijama, ali nisam očekivao toliki broj pregleda. Navikli smo da takvu pažnju privlače drugi žanrovi muzike i sadržaji, ali ne i klasična muzika. Samim tim mislim da je moja ideja uspela. Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti videti i druge umetnike sa sličnim projektima i da će to samo na pozitivan način uticati na javnost i na popularizaciju klasične muzike. Ono što umetnik, izvođač, ne sme gubiti iz vida i fokusa je samo izvođenje, koje mora ostati primarno kvalitetno. Ekranizacija je tu da doprinese efektu samog dela, a ne da preuzme kompletan fokus.

* Čime objašnjavate toliku zainteresovanost publike?

- Uvek sam govorio da publika voli i razume klasičnu muziku, samo joj je izuzetno nedostupna. Velikim delom zbog masovne proizvodnje instant hitova, ali i zbog zatvorenosti muzički školovane "elite" koja se ne ponaša u skladu sa vremenom u kome živimo.

* Pomenuli ste nam da pripremate još jedan moderan spot?

- Mogu samo reći da je potpuno drugačija energija, muzika, efekti i da očekujete pravi spektakl.

KONCERT U SANKT PETERBURGU

SVESTRANI umetnik trenutno završava poslednju godinu doktorskih studija klavira na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a 13. maja održao je solistički koncert u Rusiji, u Sankt Peterburgu. Nada se da će publika ubrzo imati priliku da ga čuje na nekoj od naših većih scena, ukoliko to mere i situacija budu dozvoljavali.

Pogledajte više