ELEKTRONSKO GLASANJE NIJE PO ZAKONU: Aleksandar Radulović Futa, za naš list, o svom nezadovoljstvu radom Sokoja

M. Ćunković

04. 06. 2021. u 10:00

KOMPOZITOR Aleksandar Radulović Futa, autor brojnih hitova narodne muzike i suprug našeg najpoznatijeg tekstopisca Marine Tucaković, spada među one koji su nezadovoljni poslovanjem Sokoja u poslednje vreme.

Foto Arhiva "Novosti"

- Elektronska skupština, i sve što se dešava u poslednjem periodu, pojačano sa ovim vanrednim merama zbog pandemije, to je svuda u svetu van zakona - ističe, za "Novosti", Radulović.

- Da ne govorim šta su oni u Sokoju, koji su sad na funkcijama, napravili u ovih godinu i ne znam koliko dana. Sve što su mogli da promene u svoju korist, oni su promenili. Čak i statut. Je l' se to radi elektronski, sa nekom, da kažem, skupštinom, gde je logično da prisustvuje ne znam koliko ljudi više nego što je potrebno, da bi se to izglasalo? Oni su, znači, to promenili po sebi, a ne po volji autora, kojih ima 12.000. Na skupštini je 250 ljudi, ne znam koliko dođe ili ne dođe. Sve to se prebacilo u priču da se radi elektronski. Da ne pričam o tome kako i zašto, ko se obaveštava, a ko ne.

Upitan da li smatra da je rad Sokoja transparentan, Radulović odgovara odrečno.

- Ima anomalija. Plate zaposlenih, i to što se dešava u finansijskom smislu oko troškova i ostalih stvari, ne možete da vidite ni na kakvom portalu. Prikazano je u nekakvom godišnjem obračunu, gde je sve "skarabudženo" i doterano, maltene, pred svršen čin. Cifre se ne pominju. Zna se kolika je naplata, ali se ne zna koliki su troškovi. Recimo, plate zaposlenih, kojih ima ne znam koliko, i ostali troškovi, to je izmešteno u drugu agenciju.

Sokoj, koji ima službu za to, ne bavi se tim. Da li je to normalno? Tako nešto, recimo, nije transparentno.

Sva ova dešavanja, neminovno, stvaraju razdor tamo gde bi trebalo da vlada zajedništvo - među samim muzičarima, autorima.

- Razdor je stvoren pre dve, tri godine, kad smo se mi pobunili, pa smo promenili neke stvari što se tiče bodovanja - napominje Radulović.

- Ne ide, međutim, ništa nabolje, nego nagore. Da ponovim, usled vanredne situacije, iskorišćena je prilika da se sve što nije moglo da se izglasa normalno, izglasa elektronski. To nije po zakonu, i mislim da će završiti na sudu. Samo se pakuje, jedno po jedno, šta je sve promenjeno, pa će sud da reši da li je to moguće i normalno. Po meni, sve treba da se poništi, i da se vrati na neku staru priču.

Pogledajte više