JEDINA SAČUVANA KRUNA NEMANJIĆA: Boško Kozarski o jubileju serijala "Kulturista"

J. BANjANIN

04. 06. 2021. u 11:00

SVETSKI putnik i novinar, Boško Kozarski, svakog petka, u autorskom serijalu "Kulturista", predstavlja nedovoljno poznata mesta, običaje i ljude u Srbiji, ali i okolnim zemljama.

Foto Privatna arhiva

Ove i iduće sedmice, premijerno od 15.00, a reprizno u 21.00, na televiziji Balkan trip, koja je dostupna pretplatnicima "Telekoma Srbije", videćemo putopise posvećene Crnoj Gori i samoj srži kulturizma, odnosno, kulturnom nasleđu i turizmu ove države.

- Na putovanje nas je povela želja da vidimo jedinu sačuvanu nemanjićku krunu, mitru Stefana Dečanskog, koja se čuva u riznici Cetinjskog manastira. Naravno, na tom putu je bilo nemoguće zaobići Lovćen, kao ni spustiti se na obalu Jadranskog mora - kaže, za "Novosti", Boško Kozarski.

Budva - grad legendi, nasleđa i predanja, kako primećuje naš sagovornik, toliko je popularna, a nedovoljno istražena.

- Upoznajte Budvu, lepša je nego što ste mislili! Nama se predstavila u punom sjaju, ne kao mondensko letovalište, već kao grad sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Otkriće masline starije od dve hiljade godina, brojne priče i verovanja koji je prate, zatim selo Krapina i neverovatni vodopad, kao i manastir Praskvica i Jegorov put, čine dragulje "kulturističke" ponude Budve, koji često ostanu skriveni od očiju turista kojima je plaža jedino interesovanje na godišnjem odmoru. Verujem da će i takve, naš putopis, pokrenuti i podstaći na aktivniji vid turizma.

AUTOR Boško Kozarski iznad Boke kotorske, Foto Privatna arhiva

Kozarski tragom predanja, već skoro godinu dana, skita i otkriva turističku egzotiku, kulturno-istorijsko blago i lokalne misterije i polako se približio emitovanju jubilarne, pedesete emisije.

- Reći ću neskromno da ovo zaista jeste mali podvig, posebno ako istaknem činjenicu da celu našu ekipu činimo moj rođeni brat Sava i ja. Upravo zato je podatak o 50 završenih emisija u godinu dana, nešto čime se ponosimo. Ako bih morao da dam procenu koliko putopisa sa Balkana možemo da realizujemo, sa sigurnošću bih se obavezao na 250 epizoda, zato je ovaj mali jubilej, 50. epizoda koja nam se bliži, samo početak jednog lepog putovanja.

NEOTKRIVENI DRAGULj SRBIJE

POSLE Budve, otkriva nam Boško Kozarski, gledaoce vodi u Cetinje i na Lovćen, a zatim u Srbiju.

- Sledi šumadijska epizoda, čitava u sedlu jednog posebnog konja. Ipak, jubilarni 50. nastavak "Kulturiste" biće prava poslastica za gledaoce. Otkrićemo im neotkriven i atraktivan kutak Srbije, koji dosada sigurno nije bio na mapama domaćih turista.

Pogledajte više