SNIMA SE FILM O POPULARNOJ ITALIJANSKOJ PESMI: "Bela ćao" uskoro na platnu

Novosti online 01. 06. 2021. u 15:35

O poznatoj italijanskoj pesmi "Bela ćao" snima se dokumentarni film, koji pod nazivom "Bela ćao - Priča izvan mita" režira Đulija Điponezi.

Foto Vijasat

Radi se o koprodukciji dveju privatnih produkcijskih kuća, Mediawan Group i Palomar DOC koja se bavi dokumentarnim filmovima i novog odeljenja italijanske Rai televizije, RAI Documentari, a film bi trebalo da se 15. decemra 2021. u programu RAI-1.

Sa preko milijardu pregleda na društvenim mrežama, "Bela Ćao" je poslednjih godina najslušanija italijanska pesma na svetu. Postala je simbol borbe i otpora širom sveta. U poslednjih 25 godina pevali su je učesnici brojnih pobuna, protesta i štrajkova, od učesnika "Arapskog proleća", do demonstranata koji su bili deo pokreta #occupy USA#i #occupy Mumbai#.    

Pevali su je oni koji su protestovali protiv globalizacije, bila je himna boraca protiv klimatskih promena, demonstranata u Sudanu, pevana je na pogrebu ubijenih karikaturista francuskog časopisa "Šarli ebdo", ali i na protestima u Turskoj, Čileu i Libanu.     

Istovremeno je postala tipičan fenomen globalizacije: simbolična pesma u Netfliksovoj seriji "Money Heist", džingl za prodaju nekih proizvoda u Meksiku ili muzika za promociju Netfliksa u Saudijskoj Arabiji.

- Uvereni smo da je ova pesma nasleđe svih nas i da ćemo kroz ovaj dokumentarni film otkriti njenu globalnu važnost - rekao je kreativni producent Palomar DOC-a, Andrea Romeo.

Rediteljka filma najavljuje nove i neke manje poznate pojedinosti povezane sa pesmom, koje je, kako je sama kazala, otkrila tokom višegodišnjeg istraživanja i priprema za snimanje dokumentarca.     

Pogledajte više