NAGRADE MARKOVIĆU, BILKIĆU, ŠAULIĆU... Dodelom priznanja završen Sabor narodne muzike Radio-Televizije Srbije

M. Ć.

29. 05. 2021. u 09:18

ČUVENI pevač Čeda Marković pobednik je finala drugog Sabora narodne muzike Srbije, sa numerom "Nek ti život bude pesma", kompozitora Mikice Antonića.

Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Markoviću je ček u vrednosti od 350.000 dinara, tokom preksinoćne emisije na Javnom servisu, uručila urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević. Pobednik je odabran na evrovizijski način - ravnopravnom podelom glasova gledalaca i stručnog žirija, koji su činili Miša Mijatović, Zoran Tutunović, Snežana Đurišić, Zoran Dašić, Dragan Kojić Keba, Merima Njegomir i Dejan Petrović.

Umetnik i trubač Dejan Petrović među laureatima, Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Nenad Manojlović je osvojio drugo mesto sa pesmom "Zavet u amanet", a treću nagradu Dejan Nedić Tejovac sa pesmom "Još od lane brojim dane". Priznanja su pripala Mikici Antoniću za najbolji tekst numere "Nek ti život bude pesma", a za aranžman Bobanu Prodanoviću, za kompoziciju "Šta bih ja da pesme nije".

POČAST Gordana Šaulić, Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Nacionalna nagrada Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) dodeljena je posthumno Šabanu Šauliću, a primila ju je udovica Gordana. Ove godine ustanovljena je i nagrada za najbolju interpretaciju, koja nosi ime pokojnog kralja narodne muzike. Prvi ju je osvojio velikan narodne muzike Nedeljko Bilkić, za numeru "U zavičaju živeti je lako", a nagradu od 100.000 dinara je usmerio u humanitarne svrhe. Novitet je i nagrada publike, koju je osvojio Nemanja Maksimović, sa pesmom "Lepa Vlajna".

BRUNCLIKOVA NA JAVNOM SERVISU POSLE DVE DECENIJE

ZORICA Brunclik, posle čak decenije pauze, nastupila je u programu Javnog servisa:

- Moje prisustvo ovde govori da je aktuelno rukovodstvo RTS imalo sluha. Odluka od pre više od dve decenije, kada smo Miroljub i ja zabranjeni na Javnom medijskom servisu, davno je otišla u istoriju. Sada su u RTS neki drugi ljudi, koji apsolutno razumeju da revanšizam nikada ne donosi nikome ništa dobro. Smatram da nema potrebe za bilo kakvom lustracijom, u bilo kojoj branši, pa ni u mojoj.

Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Brunclikova je najavila da će Javni servis biti pokrovitelj njenog koncerta, kao i da će prvu zvaničnu kompilaciju svojih hitova, na tri diska, objaviti za PGP RTS.

I ovoga puta dodeljena su najviša priznanja SEMUS najzaslužnijim umetnicima iz domena narodne muzike, koji su nastupili u revijalnom delu programa. Dobitnici priznanja "Nacionalni estradno-muzički umetnik" su Zorica Brunclik i njen suprug Miroljub Aranđelović Kemiš, kao i Merima Njegomir. Nagradu "Estradno-muzički umetnik Srbije" dobio je trubač Dejan Petrović. Nagrade je uručio predsednik SEMUS Dragiša Golubović.

INTERPRETACIJA Nagradu "Šaban Šaulić" dobio je Nedeljko Bilkić, Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Finaliste, njih 16, pratio je Narodni orkestar RTS, pod upravom Vlade Panovića, i "Saborski orkestar", pod upravom Zorana Vlajića. Nacionalni izdavač PGP RTS će, kao i za prvo izdanje festivala, objaviti disk sa svim takmičarskim pesmama.

Pogledajte više