GRADIĆE SEDAM HIDROELEKTRANA? Moguća regionalna saradnja u oblasti energetike, gde eu izdvaja devet milijardi evra

D. CURAĆ /S. MIŠLjENOVIĆ

24. 05. 2021. u 13:30

ZEMLjE regiona, među kojima je i Republika Srpska, treba da iskoriste devet milijardi evra od EU za regionalne projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, a koje je Evropska komisija stavila na raspolaganje u narednih sedam godina, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda RS", sumirajući zaključke trebinjskog Samita energetike.

foto SET

On je naveo da postoje konkretni prekogranični energetski projekti koji uvezuju region, za koje bi se mogla iskoristiti sredstva EU, kao što je na primer izgradnja hidroelektrana na Drini.

Petrović je najavio da će tokom leta biti održan sastanak direktora elektroprivreda regiona u Crnoj Gori o zajedničkoj izgradnji HE na Drini.

Prema njegovim rečima, moguće je zajednički izgraditi sedam hidroelektrana na Drini, u koje je potrebno uložiti oko 2,2 milijarde evra, a koje bi godišnje proizvodile 2.800 gigavat-časova struje.

INVESTICIJA Polaganje kamena temeljca u HE Buk Bijela, Foto RTRS

On je dodao da će te projekte, koji bi doprineli sigurnijoj energetskoj budućnosti zemalja regiona, sigurno podržati EU.

- Nismo zakasnili, ali je greška ako ne iskoristimo investicioni ciklus i fondove EU i ako ne budemo gradili energetske objekte na obnovljive izvore energije paralelno sa procesom dekarbonizacije postojećih - ukazao je Petrović i dodao da će se i cena struje postepenije pomerati, ukoliko budu građeni objekti na obnovljive izvore, kao što su voda, vetar i sunčeva energija.

BUK BIJELA SE VEĆ GRADI!

REPUBLIKA Srpska i Srbija započele su projekat izgradnje tri hidrocentrale na Drini poznate kao hidroenergetski sistem "Gornja Drina". Prva od tri HE iz sistema "Gornja Drina" biće izgrađena HE Buk Bijela. Kamentemeljac za tu HE je postavljen 17. maja. Izgradnja HE Buk Bijela koštaće oko 220 miliona evra. Ukupna vrednost sve tri HE biće oko 600 miliona evra.

Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom, kaže da je jačanje energetskog sektora najbolje rešenje za RS da finansijski ojača i bude ekonomski nezavisna od međunarodnih finansijskih institucija.

- Kalkulacije kažu da se sa novcem zarađenim od prodaje struje proizvedene u novim hidrocentralama može uspešno pokriti budžet RS i da ne bude u minusu. Ovo bi značilo održivu finansijsku poziciju i RS ne bi morali potezati za kreditima - kaže Đogo i dodaje da bi deo novca zarađen od prodaje struje ekonomski dodatno ojačao Srpsku.

PROJEKAT Izgled HE Buk Bijela na Drini, Foto RTRS

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač ocenio je da je RS u poslednjih godinu dana postigla uspeh na planu reformi u energetici i poručio da je došlo vreme da struju treba tretirati kao robu koja se na tržištu plaća.

- Došla su vremena da struju treba tretirati kao uslugu ili robu koja se na tržištu plaća, ali naravno postoje ljudi koji imaju poteškoće sa plaćanjem. To je problem i u svim zemljama EU koje su uvele sistem podrške za socijalno osetljive potrošače - rekao je Kopač u Trebinju.

Pogledajte više