GRAĐANI ĆE BRZO OSETITI NAPREDAK: Jovica Radulović o prva četiri meseca nove vlasti u Modriči (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

11. 05. 2021. u 18:10

MODRIČA je na predhodnim lokalnim izborima posle 16 godina vladavine SNSD dobila novu vlast na čelu sa SDS-om i načelnikom Jovicom Radulovićem.

Foto: V. Blagojević

Na prvoj pres konferenciji od preuzimanja vlasti načelnik Radulović najavio je brojne projekte koji će doneti Modriči prosperitet. On je rekao da je uspostavljen kontakt sa Privrednim komorama Republike Srpske, Srbije i Hrvatske sa ciljem lobiranja kod evropskih fondova za dobijanje projekata i dovođenje investitora u Modriču.

- To je od izuzetnog značaja za privredu i građane naše Modriče. Prvo moramo obaviti popis ukupne imovine opštine Modriča, BFC sertifikaciju lokalne uprave. Moramo nastaviti sa izgradnjom obalo utvrde na reci Bosni kako bi se zaštitilo naselje Dobor od poplava. To je više milionski projekat započet ranije i finasira ga Svetska banka- rekao je od budućim planovima Radulović.

U obraćanju novinarima, nakon prvih četiri meseca rada, načelnik je najavio da će finansijski tokovi iz opštinskog budžeta biti transparentni, a Budžet je planiran u iznosu od oko 10 miliona maraka.

- Budžetski prihodi od PDV-a su smanjeni za 10% odnosno 650 hiljada maraka. Pa ipak prema programu kapitalnih ulaganja u budžetu je planirano 250 hiljada maraka za te namene. Ta sredstva ćemo koristiti za asfaltiranje ulica i puteva, radićemo na uređenju infrastrukturnih projekata po selima. Za sada je najveći problem skoro u svim mesnim zajednicama vodosnabdevanje – naglasio je Radulović i najavio:

Foto: V. Blagojević

- Pokrenuta je aktivnost sa nadležnim institucijama i ljudima iz modričkog Vodovoda da se ovo preduzeće vrati u nadležnost opštine Modriča. Osim toga planirana je izgradnja poslovne zone koja će biti naslonjena na raskrsnicu auto-puteva Koridor 5c i auto-puta za Beograd. Takođe ćemo izgraditi amfiteatar u Srednjoškolskom centru.- najavio je Radulović.

On je istakao da se u opštinskoj administraciji troši racionalno i da su u njoj zaposlena 102 radnika koliko Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa.

Od preuzimanja načelničke fotelje Raduloviće se susreo i sa određnim prblemima koje je nasledio.

- Stupanjem na dužnost dočekao me je računa Geokopa iz Dervente u iznosu većem od 220 hiljada maraka na ime asfaltiranja ulica Cara Dušana i Miloša Obilića u naselju Dobor. Preneseno mi je da je Vlada RS obećala građanima platiti asfaltiranje. Nakon naših nekoliko upita Vlada RS nije se oglasila. Platili smo taj račun iz kreditnih sredstva koja su namenjena za izgradnju bazena. – naglasio je Radulović. - Moram reći da sam zatekao na računu opštine 206 hiljada maraka. U tom trenutku opština je imala 700 hiljada obaveza i isto toliko potraživanja. Međutim mi smo svoje obaveze izmirili, a naša potraživanja gotovo sva su nenaplativa.

Radulović je naglasdio da će nova vlast u Modriči posvetiti veliku pažnju zaštiti životne sredine i ekologije, izradnji Strategije o razvoju sporta, a već je urađena strategija opštine Modriča o saradnji sa dijasporom.

Pogledajte više